Начало Новини Актуално Разкопаха току-що ремонтиран тротоар

Разкопаха току-що ремонтиран тротоар

Актуално

Живущите на старозагорската улица Васил Левски буквално щурмуваха редакцията на Старозагорски новини с молба да бъде спряно безобразието, извършващо се на тяхната улица. Става въпрос за разбиването на току-що ремонтиран тротоар, за да бъдат подменени ел.кабели.

В продължение на месец медията ни беше свидетел как спечелилата общинския търг фирма "БГ груп" превърна лабиринтният отрязък по "Васил Левски" (от пресечките на ул."Димитър Наумов" до "Георги Кюмюрев") в европейска отсечка. Всички стари плочки и бордюри, надигнати от корените на липите и изпотрошени във времето, бяха премахнати, теренът - изравнен, а отгоре беше положено ново покритие. Накратко - ширна се равен тротоар, със съответните чупки за контейнерите за битови отпадъци. Живущите наоколо цял месец стоически понесоха строителните неудобства, в това число и праха, вдишан и от децата им. И точно когато всичко приключи успешно, вчера се появи нова бригада - на фирма "Елми", която разби чисто новите тротоари и по средата им прокопа тунел.
"Виждаме, че циментът около плочките още не е засъхнал, но нас ни изпратиха да сменим кабелите от трафопост "Димитър Благоев" до трафопост "Църквата". В началото на годината фирмата ни е представила в Община Стара Загора инвестиционната си програма, тоест общинските служители са били информирани, че предстои смяната на кабели в този участък. Затова не смятам, че имаме вина за гражданското недоволство", обясни вчера представител на "Елми".
"Това, което се случи, е възмутително. Фирма "Елми" имаше надлежно издадено строително разрешително за кабелите от 4 до 8 юли, когато плочките на тротоара са били махнати и те са имали възможност да прокопаят терена и да сменят кабелите. Фирмата обаче е решила да направи това сега, когато новият тротоар е изграден", коментира вчера зам.-кметът проф.Димитър Динев.
Развръзката по скандала дойде още преди обяд, когато представители на Екопатрул към Общината спряха "разкопките" и съставиха акт на "Елми". По информация на проф.Динев, фирмата е задължена за своя сметка да възстанови тротоара във вида, в който е бил.
За съжаление този случай не е първият, а поредният в Стара Загора. Кой е крив и кой е прав, ще решат съответните институции. За гражданите данъкоплатци и потребители на скъпа ел.енергия обаче остава горчивината, че техните пари, вместо да отидат за полезни за общността дейности, се закопават в нескончаеми, недоогледани и некоординирани пътни ремонти.
Нещо, което и в Третия свят сигурно отдавна не се случва.

Още новини