Начало Новини Актуално Ръст при строителството в края на 2010 година заради инфраструктурните проекти

Ръст при строителството в края на 2010 година заради инфраструктурните проекти

Актуално
строителство

Строителството се увеличава през ноември 2010 г. за първи път от година насам. През ноември Националният статистически институт (НСИ) отчита ръст и на месечна, и на годишна база. Увеличението спрямо октомври е 2,6%, а спрямо година по-рано е 0,8%. Статистиката показва още, че тенденцията за ръст в промишленото производство продължава.

При търговията има спад, като единствено при оборотите на търговията с хранителни стоки има леко увеличение не месечна и годишна база.

Изненадващо в данните на националната статистика е ръстът при строителството. От бранша обаче коментираха, че това не е реално - месечното увеличение е малко, а годишната промяна от 0.8% е много близо до нулата, тя дори може да се дължи на статистическа грешка, пише вестник Пари. "Лекото повишение, което се отчита през ноември 2010 спрямо ноември 2009, е благодарение на европейските програми и изпълнението на инфраструктурните проекти", коментира изпълнителният директор на Камарата на строителите Иван Бойков.
Той обясни още, че през последните две години секторът на строителството е отчел спад от около 65%, който трудно ще бъде овладян. "Много трудно ще тръгнем нагоре. Самият пазар не го предполага, защото този балон, който беше направен в последните няколко години и се пукна, няма да се направи пак", каза още Бойков. Прогнозата му е, че строителството ще е ниско и през февруари и март тази година, но въпреки това ще има лек растеж. Той обаче ще се дължи основно на инфраструктурните проекти, защото предстои изграждане на части от околовръстното шосе, както и други участъци от магистрали. "Сградното е занулено и не се очаква ръст в следващите две години", обясни още изпълнителният директор на браншовата камара.

Един от секторите, които се развиваха добре през изминалата 2010 г., беше промишлеността. И за ноември НСИ отчита ръст в този бранш - и за ноември спрямо октомври, и за ноември спрямо ноември на предходната година. Те са съответно 6.2 и 11.3%. Прогнозите на представители на бранша са, че положителните тенденции в този сектор ще продължат, те са стабилни и няма причина за обръщане на посоката.
По думите на Антон Петров, председател на управителния съвет на Българската асоциация на металургичната индустрия и регионален мениджър на "Виохалко" за България, основната причина за доброто развитие на сектора е износът. Той обясни, че металургичните предприятия в България са основно ориентирани към експорт, а големите европейски пазари вече се възстановяват от кризата.

Независимо, че за икономиката на страната вече има и някои положителни сигнали, вътрешното потребление остава свито. Според данните на НСИ оборотите в търговията са се понижили и през ноември миналата година. Спрямо октомври спадът е с 0.6%, а годишното понижение е 5.2%.
Прогнозите на икономистите са, че скоро няма да има възстановяване на вътрешното търсене. Причината е, че по-доброто състояние на външната икономика не е усетено все още в България и заради това хората предпочитат да спестяват, вместо да купуват различни стоки и услуги. Както в. "Пари" писа, търговските представители коментират, че хората са слезли 1-2 ценови нива по-надолу в сравнение с предходните години. При нехранителните продукти, ако няма намаление, няма и покупки.
Все още основното движение е при износа и компаниите, които работят навън. Представители на компании от различни икономически сектори коментират, че скоро няма да има по-сериозно раздвижване на вътрешния пазар, а основните им проблеми са финансови или са свързани със свитото потребление.

* * *

Експортът е основната причина за ръст в промишленото производство. Възстановяването на основните пазари в Европа даде отражение и на фирмите, които работят в България, защото металургичните предприятия са основно ориентирани към износ.
Тенденцията е добра, очаква се да се запази и през тази година. Няма причини за притеснение, освен ако някои от основните суровини, като петрола, които постоянно галопират, не дадат отражение върху промишленото производство.

Статистиката показва, че спадът при строителството почти е спрял. Оттук нататък следва да видим какво ще се случи през пролетта. Лекото повишение, което се отчита през ноември 2010 спрямо ноември 2009, е благодарение на европейските програми и изпълнението на инфраструктурните проекти. Годишното увеличение е много ниско и може да е в рамките на статистическата грешка. Другото нещо, което играе роля за данните на статистиката е, че базата, с която се прави сравнението, е много ниска и веднага се забелязва и най-малката промяна.

 

Още новини