Начало Новини Актуално Рапицата изяжда ечемика

Рапицата изяжда ечемика

Актуално
ечемик рапица

Жътвата на ечемика в област Стара Загора започна в някои полета. При пшеницата кампанията закъснява и ще стартира в края на юни. Прибирането на реколтата, зависи най-вече от готовността на техниката и от добрата организация, казва Красимир Аврамов, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите в Стара Загора.

- Аврамов, навреме ли ще започне жътвата в Старозагорско тази година?

- В региона вече има ожънати площи с ечемик - там, където не е валяло и той прегоря, за пшеницата кампанията ще закъснее и ще е към края на месеца. В област Стара Загора има 12 землища, ударени от градушката на 2 май.

Ечемикът беше поразен в селата Ковач, Диня, община Раднево, Сърнево... В момента най-важната задача на земеделските производители е да довършат работата на полето по пролетниците и да подготвят техниката за кампания 2010/2011 стопанска година. Очакват се една седмица дъждове, които са ГОЛЯМ БИЧ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ПОСЕВИТЕ и влияят върху продължителността на жътвата. През м.г. някои общини жънаха до началото на септември - Казанлък, Павел баня, Гурково, а трябваше нормално да се приключи до началото на август.

- Кое гарантира една успешна кампания?

- Успешното провеждане на най-важната кампания - прибирането на реколтата, зависи най-вече от готовността на техниката и добрата организация. Нова прибираща техника се купува на кредит или на лизинг, рядко има стопани, които могат да си позволят собствени средства, но въпреки това ДОСТА ФЕРМЕРИ ОТ РЕГИОНА ИНВЕСТИРАХА В ПРИБИРАЩА ТЕХНИКА. И на изложението БАТА Агро2011 видяхме нови комбайни от всякакви марки, а някои колеги се възползваха от възможността да сравнят цени и качество и да закупят нови или втора употреба комбайни. По статистика бяха продадени повече от 100 машини от всички марки, нови и втора употреба.
Миналата година стопаните се уплашиха от проливните дъждове по време на жътва - тя продължи повече от 2 месеца, и те разбраха, че за да имат добри доходи, трябва НЕ САМО КОЛИЧЕСТВО ДА СЕ ПРИБЕРЕ, НО ДА ИМА И КАЧЕСТВО. На качеството влияят природно-климатичните условия, поради което срокът на жътвата трябва да се съкрати. Всеки дъжд намалява теглото на зърното, глутена - качествени показатели, които определят и качеството на брашното и хляба впоследствие. Разбира се,има и други фактори - добри земеделски практики, торене, борба с плевели и неприятели, болести, сортовете семена.

- Има ли преориентиране към определени култури?

- Има. Рапицата е със страшно увеличени площи - 100%. В региона е за сметка на ечемика. М.Г. ИЗКУПНАТА КАМПАНИЯ НА ЕЧЕМИКА ОТ ПИВОВАРНИТЕ И ФУРАЖНИТЕ ЗАВОДИ ЗАПОЧНА ОТ 170 лева за тон - не може култура, която има почти еднакви разходи с пшеницата да се търгува с разлика 130 лева на тон! Пшеницата започна на около 300 лева заради забраната за износ в Русия. В момента цената на рапицата на международните пазари расте изключително бързо. Днес (б.а. - 9 юни) на борсата в Париж е 950 лева без ДДС за тон. Това са приходи, които първи идват при земеделските производители, с които те разчитат да направят редица свои плащания.

Но увеличението на площите с рапица създава опасност. Тя е маслодайна култура и се конкурира със слънчогледа. КОГАТО ПЛОЩИТЕ С МАСЛОДАЙНИ КУЛТУРИ СТАНАТ ГОЛЕМИ, СЕ НАРУШАВА СЕИТБООБОРОТЪТ на полските култури, увеличават се гъбичните заболявания, започват по-голям брой пръскания. Сеитбооборотът е добре да е през 3 - 4 години и това не може да се спази при нарушаване на площите между есенници и пролетници.
Площите на ечемик намаляха за сметка на рапицата и т. г. пивоварите трябва рано да се ориентират към сделки на зелено, защото ечемикът няма да е достатъчен.
ЕЧЕМИКЪТ СЕ ТЪРСИ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО И ЗА ФУРАЖ В ГЪРЦИЯ. Недостиг на ечемик има не само в Старозагорския регион, който държеше първенство в площите. И ние започваме да отстъпваме, за сметка на рапицата, където сделките на зелено вървят по около 750 лева плюс ДДС.

- А какви са очакванията за цената на пшеницата?

- За цената на пшеницата ще играят факторите производство в Русия и Украйна - КОЛКО ЩЕ ИЗНЕСАТ В ЧЕРНОМОРСКИЯ РЕГИОН. Нашето производство и цени остават изключително атрактивни и стават все по-търсени, защото рапицата основно отива за биодизел. В Европа и света площите не достигат и преработвателните предприятия изпитват голям недостиг на тази суровина.

Интервю: вестник Национална бизнес поща

Още новини