Начало Новини Актуално Ръководството на община Стара Загора отчете първите 100 дни от мандата си

Ръководството на община Стара Загора отчете първите 100 дни от мандата си

Актуално
Живко Тодоров

Наследихме общинска администрация, която не беше добре подредена и служители, които не бяха достатъчно мотивирани. Насочихме усилията си да създадем работеща организация и структура, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на отчета на първите 100 дни от началото на мандата си на среща с медиите.

Той уточни, че финансовите проверки са установили сериозни нарушения в предходния мандат, но резултатите ще бъдат обявени следващата седмица. Кметът посочи само един от многото примери. Бившият градоначалник проф. Светлин Танчев в края на мандата си е оставил фактури за около 350 000 лева, с които е надвишил предвидения бюджет. Те стояли на бюрото на отговарящия за уличното осветление г- Стоевски и финансова дирекция не е знаела за паричните документи. Нещо повече, имало и фактури, с дати от 2012 г. Заради констатираните злоупотреби предстоят сериозни персонални кадрови смети в общинската администрация на Стара Загора, каза още Живко Тодоров.

В областния град има около 8 000 улични лампи, а в селата - над 9 000, което е нереално и води до разходи за ток на месец в размер на 1,2 млн. лева.

Кметът отново подчерта, че основен приоритет на новото ръководство, е кандидатстване и печелене на проекти с европейско финансиране. Вече са подписани договорите за мащабни проекти, предстои да бъде внесена документацията, с която общината кандидатства за финансиране на изграждането на Регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци край село Ракитница. Проектът е на стойност 52 млн. лева.

Пред провал е бил водният проект на Стара Загора. Новият кметски екип е преработил изцяло документацията и тя ще бъде внесена за одобрение на 20 февруари. Общината кандидатства и с проект за 7 млн. лева по Фонд Козлодуй за ремонт на училища и детски градини.

Проектът за устойчив градски транспорт, който е на стойност около 30 млн. лева, ще бъде внесен до 15 април.
Живко Тодоров заяви, че на Общинския съвет се предлага за гласуване балансиран бюджет, който осигурява средства за растеж. Той добави, че се запазва данъчната тежест за жителите на общината.

Още новини