Начало Новини Актуално Ръководството на Мини Марица изток и синдикатите продължават преговорите на 20 януари

Ръководството на Мини Марица изток и синдикатите продължават преговорите на 20 януари

Актуално
Синдикати

На 6-я ден от ефективната стачка ръководството на Мини Марица изток ЕАД и синдикатите продължават преговорите, след като на 19 януари ги прекратиха по взаимно съгласие. Ако се провалят и днес, от събота пред административната сграда на дружеството ще се проведе протестен митинг, съобщи председателят на КНСБ в мините Валентин Вълчев.

Едно от основните искания на представителите на работниците и служителите е еднократно да бъдат изплатени по 1000 лева на човек заради добри производствени резултати.

В най-голямото въгледобивно дружество в България работят 7 100 души. Средната работна заплата е 1580 лева. За Коледа на всички бяха изплатени премии по 1330 лева и по 760 лева за отоплителния сезон. Днес от пресцентъра на дружеството съобщиха, че със заплатата за декември 2011 г. ще бъдат изплатени компенсации средно по 450 лева за 4-то тримесечие на миналата година. Тези средства, обаче, нямат нищо общо с исканата от синдикатите сума.

Щетите, причинени от стачката, надхвърлят 7 млн. лева от нереализирана продукция. В тази сума не влизат неустойките, които дружеството трябва да плати на ТЕЦ-те.

Мини Марица изток доставя въглища на 4-те централи в енергийния комплекс, които произвеждат около 38% от електроенергията на страната. Най-голямата ТЕЦ Марица изток 2 започва да купува по 1000 тона на ден въглища от Пернишкия район.

В рамките на 4 часа в енергиен котел 12 на рехабилитирания блок 8 бяха изгорени 200 000 килограма въглища. Пробите установиха, че показателите на този вид въглища отговарят на горивните уредби на котлите в централата и са добра алтернатива на досега използваните. Повиши се ефективността на сероочистващата инсталация на съоръжението, тъй като този вид въглища са с доста по-ниско съдържание на сяра – под 1%.

Още новини