Начало Новини Актуално Ракитница ще атакува в съда доклада по ОВОС за сметището

Ракитница ще атакува в съда доклада по ОВОС за сметището

Актуално

Седмица след като получиха писмено отговори на многобройните си въпроси, жителите на Ракитница са категорични, че започват съдебни битки срещу изграждането на регионално съоръжение за третиране на битови отпадъци в землището на селото си. Председателят на инициативния комитет инж. Генчо Иванов заяви, че отговорите на зададените по време на общественото обсъждане на доклада по ОВОС въпроси са формални.

От тях не ставало ясно на какво разстояние от селото ще бъдат изградени съоръженията и ще бъде ли спазена Наредба 7 за санитарно-хигиенното отстояние, тъй като няма готов подробен устройствен план; къде ще се заустват водите от пречиствателната станция, която е с неизвестен капацитет; какво ще стане с река Сазлийка и с подпочвените води, захранващи кладенците. Не било отговорено по същество нито за замърсяването на въздуха от изгарянето на метана, нито за запрашаемостта на съседните имоти, нито пък какви поражения ще нанесат на сигурността на депото взривните работи от намиращата се в непосредствена близост кариера, пише вестник Старозагорски новини.
Ако докладът по оценка на въздействието върху околната среда, разработен от бургаската фирма ВАНГ, бъде приет, то ще го атакуваме в Административния съд в Стара Загора, каза Иванов. След това идвал Върховният административен съд и Страсбург. Още преди да бъде готов докладът по ОВОС - през април 2010 г. инициативният комитет депозира в съда в Страсбург жалба под No 11388. Европейските магистрати били готови да я разгледат и настоявали своевременно да бъдат информирани за всички подробности около изграждането на депото.

Още новини