Начало Новини Актуално Ракитница обжалва решението за изграждане на депото за отпадъци

Ракитница обжалва решението за изграждане на депото за отпадъци

Актуално
Ракитница

Инициативният комитет от старозагорското село Ракитница, който се обяви против изграждането на регионалното депо за третиране на битови отпадъци в землището на селото, ще обжалва приетия от РИОСВ - Стара Загора, доклад за въздействието на околната среда (ОВОС) в Административния съд. Поводът е, че Експертният съвет, който заседава на 20 септември, не уважи възраженията им и директорът на екоинспекцията на практика даде зелена светлина за изграждането на депото.

В телефонен разговор вчера председателят на ИК Генчо Иванов заяви, че всяко становище на доклад по ОВОС трябва да бъде съпътствано със степен на оценка, която показва има ли забележки и доколко те са съществени. Иванов е категоричен, че в конкретния случай подобна оценка липсва и становището на РИОСВ няма стойност.
Припомняме, че жителите на Ракитница протестираха още от самото начало срещу изграждането на съоръжението край селото им. Основните мотиви бяха, че не е спазено санитарно-хигиенното отстояние от населеното място, че ще бъдат замърсени подпочвените води, а от там и кладенците им, че ще се нанесат поражения на река Сазлийка и на близките терени. Становището по всичките тези въпроси беше връчено на авторите на доклада по ОВОС по време на общественото обсъждане, но те не се съобразиха с възраженията и заявиха, че няма основания за тревоги. Строителството щяло да се изпълни по съвременни технологии, които ще пазят чиста околната среда, опонираха специалистите. Въпреки това те не успяха да дадат стопроцентови гаранции, че геомембраната ще опази подпочвените води, както и да отговорят на въпроса къде точно ще се заустват отпадните води от пречиствателната станция.
В края на миналата година от ИК поискаха и провеждането на местен референдум по въпроса, но местната власт не им съдейства, за което последваха жалби в съда и делата вече са насрочени.
В началото на 2010-а протестиращите от Ракитница алармираха и съда в Страсбург за проблемите си около изграждането на депото. От там обещаха да разгледат случая и сега всеки нов документ пътува към Европейския съд. Одобреният от РИОСВ доклад за ОВОС също ще замине за Страсбург, каза Иванов.

Още новини