Начало Новини Актуално Ракитница иска доклада по ОВОС за сметището преди обсъждането

Ракитница иска доклада по ОВОС за сметището преди обсъждането

Актуално

Днес председателят на Инициативния комитет против изграждането на регионалното съоръжение за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница Генчо Иванов ще депозира поредните писма в РИОСВ, Община Стара Загора и РИОКОЗ. В тях протестиращите ще поискат доклада по Оценка опазването на околната среда да им бъде предоставен няколко дни преди общественото обсъжданe.

"Искаме да видим всичко черно на бяло, да преценим ситуацията, да се консултираме със специалисти и да подготвим въпросите си", каза за медията ни Иванов. В противен случай обсъждането било безпредметно, подчерта той. Писма до трите институции са били изпратени още на 20 май, но тогава докладът още не беше готов, пише за вестник Старозагорски новини.
Битката против сметището, за което ЕС дава 26 милиона евро и което ще работи 5-6 години, преди да бъде закрито по друга европейска директива, се води на няколко фронта. Единият от тях е Европейският съд, където протестиращите са депозирали официална жалба, а другият - родното правосъдие. На 31 май от Инициативния комитет са завели дело под No 271/2010 г. в Административeн съд - Стара Загора. То е срещу председателя на ОбС - Стара Загора за неспазване на Закона за референдумите. Още в края на миналата година жителите и собствениците на имоти в Ракитница заявиха категоричното си искане за провеждане на допитване на местно ниво, но вече половин година нямат отговор. От Инициативния комитет на Ракитница вече са платили държавната такса и чакат датата на първото заседание по делото.

Още новини