Начало Новини Актуално Райската ябълка украси флаг. Старозагорското село Хрищени почита с празник сладкия плод

Райската ябълка украси флаг. Старозагорското село Хрищени почита с празник сладкия плод

Актуално
райска ябълка

Райската ябълка украси знамето на старозагорското село Хрищени на празника му. От вчера зеленият флаг с нарисувания върху него плод ще се вее редом с българския трикольор и знамето на Европейския съюз на пилоните пред кметството. Преди да бъде издигнат, той бе осветен от местния свещеник Николай.

Това е моя сбъдната мечта - символът, който ни направи прочути, да се развее и върху флаг, сподели развълнувано кметицата Радка Желева, автор на идеята и съавтор, заедно с читалищния секретар, на визията му.
За трети път старозагорското село отпразнува масово отглеждания райската ябълка на пищен фолклорен празник. Преди да се завихри танцово-песенната фиеста, в градинката пред кметството бе засадена млада фиданка на райска ябълка. Гостите пък не пропуснаха да си купят дръвчета райски ябълки от производителя от Николаево. Много настроение съпътстваше и традиционните конкурси за най-хубава рисунка, най-добър производител на райски ябълки, най-едър плод от райска ябълка и най-добра райска ракия.

За да сте здрави и засмени - яжте райски ябълки от Хрищени! е веселият девиз на селото, който и тази година събра стотици малки и големи.

Райският плод расте в повече от 140 къщи в с. Хрищени. Първите 16 дръвчета донесъл през 30-те години на миналия век местният свещеник Николай, който бил приятел с главния овощар на Борис ІІІ.
В Хрищени днес живеят около 2000 - 2200 души.

Информация: вестник Новината

райска ябълка - празник в с. Хрищени

Още новини