Начало Новини Актуално Радомир метал индъстрийз инвестира 120 млн. евро във фотоволтаична централа

Радомир метал индъстрийз инвестира 120 млн. евро във фотоволтаична централа

Актуално

120 млн. евро ще инвестира металургичното предприятие „Радомир метал индъстрийз“ в строителството на фотоволтаична централа. Слънчевите панели ще бъдат поставени върху 1400 дка индустриална земя и 500 дка покриви на сгради, собственост на дружеството, каза председателят на надзорния съвет на компанията Пламен Бонев. За строежа на фотосоларната централа ще отговарят две германски компании, а немски банки пък ще финансират проекта.

Инвестицията ще се изплати за 15 г. Бонев не уточни дали енергията, произведена от централата, ще се продава на НЕК, или ще се използва за нуждите на предприятието. Соларният парк ще се изгражда на етапи, първият започва в края на годината, а целта е да бъдат построени 50 мвт мощности от слънцето, пише вестник Класа.

Забраната за ВЕИ върху ниви ще засегне 31,5 млн. дка, докато тези, за които е поискана промяна на предназначението за мощности, са около 5300 дка, сочат данни на новоучредената Българска ветроенергийна асоциация. Оттам се обявиха против забраната за ВЕИ централи върху плодородни земи. Според асоциацията забраната, която парламентът прие на първо четене, е дискриминационна и непропорционална спрямо реално засегнатите територии, за които е поискана промяна на предназначението.

От асоциацията, която обединява инвеститори във вятърната енергетика, смятат, че наложеното вето може да предизвика наказателна процедура срещу страната ни от страна на Европейската комисия.

Още новини