Начало Новини Актуално Радневската фирма Диамант 6 ЕООД получава наградата Гепард на вестник Капитал Daily

Радневската фирма Диамант 6 ЕООД получава наградата Гепард на вестник Капитал Daily

Актуално
Гепард Капитал  Daily

Радневската фирма Диамант 6 ЕООД взема наградата Гепард 2011 за регион Стара Загора. Собственикът на фирмата Васил Василев ще получи отличието си днес, 24 ноември, от кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Награждаването на отличените компании ще стане на традиционната конференция Гепард.

Тя се провежда на 24 ноември 2011 г. от 16 часа в хотел Дедеман Тримонциум Принцес в Пловдив. На конференцията ще бъдат връчени наградите на отличените компании от регион Юг - Стара Загора, Пловдив, Хасково, Кърджали, Благоевград, София, София-област, Кюстендил, Перник и Пазарджик.

Класацията Гепард се изготвя от вестник Капитал  Daily, като наследник на вестник Пари. Тази година класацията Гепард изследва устойчивото развитие на малките и средни фирми, за да разкрие динамиката в сектора. На фона на над 367 хил. малки и средни фирми в страната едва 2 686 се оказват успешни през последните три години, сочи класацията Гепард. В нея попадат малки и средни компании, които са отчели ръст на приходите си през 2010 г. и 2009 г. спрямо предходните години.

В класацията са включени 130 фирми от област Стара Загора.

Класацията Гепард потвърждава структурата на българската икономика. София се утвърждава като най-големия бизнес център с най-много фирми, попаднали в подреждането - 783. Прекалената концентрация в столицата не е нормална за страна от Европейския съюз, но тази тенденция е трайна за България и трудно ще се промени. Пловдив, Варна и Бургас остават далеч. Северозападна България и при малките и средните фирми е на опашката, като от Видинско в класацията влизат едва 12 компании.

Цялата класация Гепард ще бъде разпространена в луксозно издание, което ще излезе на 1 декември заедно с вестник Капитал Daily.

Приносът на класираните в Гепард 2011 компании в БВП на страната за 2010 г. е 12% (70,4 млрд. лева). 9 % от класираните компании отчитат ръст от поне 100%. Приходите на всички компании в класацията през миналата година възлизат общо на 8,693 млрд. лева, а печалбата им надхвърля 781 млн. лева. По данни, цитирани от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия, общият принос на сектора е около 60% от БВП. Данните сочат, че 45% от най-динамично развиващите се фирми са микропредприятия с персонал под 10 души. Този факт, наред с растящия брой на микропредприятията, е добър сигнал за развитието на предприемачеството в страната.

Информация: Сашка Панайотова, кореспондент на в-к Капитал Daily

Гепард Живко Тодоров Стара Загора Гепард фирми структура

Още новини