Начало Новини Актуално Радневска фирма внесла незаконно отпадъци от Гърция

Радневска фирма внесла незаконно отпадъци от Гърция

Актуално

В района на ГКПП Капитан Петко Войвода митничарите спират при три отделни проверки три камиона - два с гръцка регистрация и един с българска. И в трите случая получател на превозваните стоки са български фирми, от района на Свиленград, Пловдив и Стара Загора.

Впоследствие стана ясно, че фирмата от регион Стара Загора е от Раднево, но от пресцентъра на Агенция "Митници" отказаха да съобщят името й. При два от случаите липсват необходимите международни транспортни документи, а и тримата водачи не са представили задължителната при превоз на отпадъци нотификация - уточниха от Агенцията.
Митничарите са констатирали незаконен превоз от 6190 кг метални отпадъци, 1900 кг медни, 960 кг алуминиеви, както и на 16 080 кг пластмасови, пише вестник Старозагорски новини.
Камионите са задържани и незабавно е уведомена РИОСВ - Хасково, която е взела решение и трите камиона да се върнат в Гърция заедно с товара им.
Отпадъците не са стока, която може да се движи свободно в ЕС. Забранено е въвеждането на отпадъци с цел обезвреждане, а за отпадъците, предназначени за оползотворяване в страната ни, е задължително да има издадено разрешение от Министерството на околната среда и водите, напомнят експертите.
Те допълват, че металите най-често попадат в "зеления списък на отпадъците" към Регламент 1013/2006, стига да не са замърсени или смесени с опасни отпадъци. За този тип отпадъци също се изисква нотификация и разрешение от Министерството на околната среда и водите.
До членството на България в ЕС проверките за внос на такива отпадъци са извършвани от митническите служители на ГКПП, а след отпадането на митническия контрол по вътрешните граници тази дейност е поверена на митническите мобилни групи. При откриване на нередности незабавно се уведомява Министерството на околната среда и водите.
Към момента за България и Румъния, а също и за страните от предишното разширяване, тече преходен период, в който е задължително притежаването на нотификация и разрешение. До 31 декември 2014 година регламентът предвижда контрол върху "движението на отпадъците", а като нелегалeн се определя всеки превоз без необходимите документи.
Още през лятото на 2007 година холандски експерти са проверявали движението на отпадъци между Гърция и България. Резултатите са показали, че често се правят опити скрап от Гърция да се въвежда на наша територия, без да са спазени изискванията за необходимите документи и за обозначение на превозното средство.
През миналата година е осъществена съвместна проверка на българските и гръцките контролни органи. Само за няколко месеца са били спрени над 14 микробуса-нарушители.
Експертите алармират, че често пъти между металите попадат и отпадъци, които се числят към "жълтия списък" в регламента, тоест опасни отпадъци. Притеснителен е и фактът, че често отпадъците съдържат автомобилни гуми, които се изгарят на българска територия.

Още новини