Начало Новини Актуално Радиопредаватели ще следят популацията на застрашени от изчезване птици

Радиопредаватели ще следят популацията на застрашени от изчезване птици

Актуално

С 20 радиопредаватели от най-висок клас ще бъдат оборудвани птици от видовете черен лешояд и царски орел. Сателитната техника ще предава на хората информация с цел опазване и подпомагане на размножаването им. Наборът данни ще се приема по GSM от природозащитници от СНЦ Зелени балкани и е част от мероприятия по проект, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС чрез оперативна програма Околна среда 2007 - 2013.

Стойността на проекта е 663 667 лв. и той е сред най-мащабните, осъществяван досега от сдружението. Единствено проектът по Натура 2000 е близък до него, коментира пред вестник Национална бизнес поща ръководителят му Симеон Марин. Но за разлика от Натура 2000 консервационните дейности за черния лешояд и царския орел ще се извършват на много по-малка площ - в районите на Старозагорска, част от Хасковска и Бургаска област.
Солидната инвестиция в екозащита предвижда дори засаждане на истинска черна топола - най-хубавото място за гнездене на царския орел. Хибридните сортове имат живот 50 - 60 години, докато оригиналната е вековно дърво с потенциален живот 600 г., обясниха от Зелени балкани. Природозащитниците са взели резници от паднал клон и вече имат готови фиданки в разсадника в Димитровград.
С цел максимално привличане на птици от застрашените видове се предвижда и изграждане на мюрета - макети на птици.
Основната цел на проекта е повишаване на гнездовия успех на царски орли и лешояди, подпомагане и поддържане на популацията им, както и възстановяване популацията на белошипата ветрушка. Трите вида птици са в Червената книга на България и идеята е да се създадат условия за увеличаване на числеността и възстановяването им в места, където ги е имало и са изчезнали - Дервенски възвишения, Сакар, Източни Родопи, част от Странджа. В рамките на проекта в Центъра за диви животни в Стара Загора ще се сформира родителско ято за размножаване на белошипа ветрушка. Там вече пристигнаха първите 4 птици от вида.
Първото радиомаркиране на птици в България е извършено върху 6 млади птици от вида царски орел през 2007 г. В момента в страната има 35 двойки царски орел, А първото и единствено до момента сигурно гнездене на черен лешояд в България за последните десетилетия е открито от Зелени балкани в Източни Родопи.
Проектът е с продължителност 36 месеца и ще приключи през юли 2012 година.

Още новини