Начало Новини Актуално Работодателските организации възразиха срещу намерението за увеличаване на осигурителните вноски с 3% от 1-ви януари 201

Работодателските организации възразиха срещу намерението за увеличаване на осигурителните вноски с 3% от 1-ви януари 2011 г.

Актуално
19%

Планира се с два процентни пункта да бъде увеличена вноската за пенсионно осигуряване 1 януари 2011 г. Вноската за фонд Безработица - трябва да се увеличи с 1%. Това съобщи министърът на труда Тотю Младенов след среща между премиера Бойко Борисов, синдикатите и представители на парламентарната група на ГЕРБ. По този начин общата осигурителна тежест ще се повиши с 3 процентни пункта и ще бъде поета от работодателите.

В момента вноската за фонд Пенсии, която плащат работодателите и работниците, е 16%, а тази за фонд Безработица - 1 на сто. Това означава, че осигурителните вноски ще се увеличат от 16 на 19%.

Повишаването на осигурителната тежест заедно с решението за криминализиране на укриването на осигуровки и повишаването на минималните осигурителни доходи с 5.6% ще доведе до допълнителни 700 млн. лв. приходи в бюджета на държавното обществено осигуряване, каза министърът Младенов, цитиран от investor.bg.
Рязко се увеличава приходната част. Това дава възможност мерките за увеличаване на осигурителния стаж да се разсрочат във времето и да бъдат по-плавни, коментира министърът.

Идеята за повишаване на осигуровките е на синдикатите и беше представена официално днес на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Предложението обаче беше афиширано от КНСБ преди дни, когато от синдиката заявиха, че е наложителен скокът в осигурителните вноски.

Работодателските организации не закъсняха с реакциите си и остро възразиха срещу решението на управляващите.
Според БСК увеличението на общата осигурителна тежест с 3 процентни пункта цели балансиране на консолидираната фискална програма, която включва и резерва на Националната здравно-осигурителна каса. От БСК обясняват, че бюджетът на НЗОК е целенасочено завишен с 400 млн. лв. спрямо този за 2010 г. преди актуализацията му и със 180 млн.лв. след актуализацията, за да бъде постигнат бюджетен баланс.
„Повишаването на осигурителните вноски в този момент ще изиграе ролята на трета спирачка на икономическото възстановяване, ще доведе до потъване на икономиката в сивия сектор, до увеличение на безработицата и косвено – до намаляване на приходите в бюджета“, заключават от БСК.
БСК отстоява позицията, че не трябва да се финансират разширено нереформирани системи, че промени в размера на осигуряване могат да се предприемат, едва след като БВП достигне нивото от 2008 г. и че спешно са необходими реформи за засилване на контрола срещу неправомерно разходване на средства от осигурителните системи – здравеопазване и пенсионна система.
Асоциацията на индустриалния капитал, Българската търговско-промишлена палата, Съюз „Възраждане”, КРИБ и Съюз за стопанска инициатива също изразиха категорично несъгласие с предложението да бъде увеличена вноската за държавно обществено осигуряване (ДОО).
Според работодателите такова увеличение би имало „процикличен характер с тежки последствия за нивото на безработицата и сивата икономика в България за следващите няколко години и ще забави излизането на страната от кризата“.
В официалната позиция на работодателите се посочва още, че ако увеличението стане факт, ще бъдат нарушени инвестиционните програми на българските и чуждите инвеститори, което ще доведе до отлив на инвестиции за повече от 2,5 млрд. евро, а от там и висока безработица и ниски доходи.

Още новини