Начало Новини Актуално Работодателските организации искат спешни антикризисни мерки

Работодателските организации искат спешни антикризисни мерки

Актуално
Спешни мерки срещу кризата

Работодателските организации се обявиха за спешни мерки за справяне с кризата, след днешната си среща с президента Георги Първанов. След нея стана ясно и, че президентската администрация ще наложи вето в сроковете, заложени в закона, относно параграфа в Кодекса на труда, касаещ критериите за представителност на работодателските организации и синдикатите. Това съобщи след срещата председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.

Надяваме се, че президентското вето ще има дублет. Промените бяха претупани. Надявам се дискусията да бъде по-задълбочена по толкова сериозни теми, каза той.

Текстовете в Кодекса на труда са резултат на компромиси, заяви след срещата председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България - Васил Велев, съобщи Агенция Фокус.

Ние изразихме нашето несъгласие за многото промени, които се правят в законите. Изразихме съжаление, че не сме успели да информираме президента за нашата позиция по пенсионната реформа, където ние се обявихме в подкрепа на промените в Кодекса за социално осигуряване, каза Велев. Изразихме позицията ни по промените в Кодекса на труда – относно представителността на работодателски и синдикални организации. Няма съвършен нормативен акт и в досега действащите текстове има редица слабости и пропуски. Нашата позиция е, че постигнатите текстове са в резултат на компромиси между взаимноизключващи се предложения и в много случаи те имат вътрешни противоречия и не са съвършени, каза Васил Велев. Той обясни, че тенденцията за икономическата ситуация е към влошаване и са необходими спешни мерки. Необходимо е кризисно законодателство като увеличаване на лимитите за работа при намалено работно време, увеличаване на допустимите срокове за неплатен отпуск и програма за развитие на човешките ресурси в подкрепа на бизнеса за задържане на заетостта, каза той.

Информирахме президента за оценката ни за икономическата ситуация. Нашата оценка е, че икономиката се забавя. Очакванията ни за следващата година са, че ръстът на БВП ще бъде от порядъка на 1,5%. Тенденцията е влошаваща се, т.е. всяка следваща прогноза е по-лоша. Ние очакваме бърза политическа реакция, ако тази тенденция на влошаване се засили и ускори, посочи Велев.

Ние изразихме подкрепата си за пакта за финансова стабилност. Не бива да се допускат мерки и решения, които биха довели до увеличаване на дефицита над планирания, включително и нарастване на външния дълг, заяви той.
Очакваме решителни действия по подобряване на бизнес средата, в това число електронно правителство, оценка на въздействието, начин на определяне на такси, въвеждане на принципа на мълчаливото съгласие и т.н. Изразихме позицията ни за запазване на ниското ниво на данъците у нас, както и, че трябва да се предприемат мерки за гарантиране защита на собствеността на гражданите и бизнеса, като фактор за подобряване на инвестиционната среда – каза Васил Велев.

Незабавно трябва да бъдат предприети консултации за приемане на една платформа за икономически растеж за възстановяване и заетост на България, каза след срещата зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Димитър Бранков.

БСК представи необходимите мерки на президентските съветници. Това са конкретни предложения, които са внасяни в НСТС, които бяха поискани и от Съвета на Европа още юни месец, а именно реформи в няколко ключови сфери – пенсионната реформа, здравеопазването, бизнес средата. Без тези мерки няма как да се случи този растеж, каза Димитър Бранков.

Още новини