Начало Новини Актуално Работодателските организации и синдикатите настояват за спешна актуализация на бюджета на страната

Работодателските организации и синдикатите настояват за спешна актуализация на бюджета на страната

Актуално

Синдикати и бизнес се обединиха в искането си актуализацията на бюджета да бъде подкрепена в Народното събрание. От КНСБ и КТ Подкрепа настояха парламентът да актуализира в спешен порядък Бюджет 2021. Преди ден с подобен апел излезе и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). Припомняме, че вчера и президентът Румен Радев обяви, че този въпрос касае националната сигурност, а днес от Министерство на здравеопазването предупредиха, че ако параметрите на бюджета не бъдат променени, няма да има пари за допълни ваксини, лекарства и заплати за медицинския и немедицински персонал на първа линия.

Към момента обаче в парламента все още няма единна позиция за корекциите в план-сметката, нещо повече - различията по точките с актуализация на пенсиите и допълнителните пари за бизнеса и COVID мерки все повече се задълбочават, въпреки ясното осъзнаване от всички парламентарно представени партии, че актуализацията трябва да бъде приета.

 

Считаме, че България е все още далеч от пълно възстановяване от кризата, особено в условията на прогнози за настъпваща четвърта вълна на коронавирусната инфекция и е недопустимо народните представители да абдикират пред отговорностите си за живота на българските граждани в следващите няколко месеца, заявяват от КНСБ и КТ Подкрепа в обща позиция, изпратена до медиите.

Синдикатите са категорични, че е необходимо е час по-скоро Народното събрание да одобри така предложената от служебния кабинет актуализация в параметрите на Бюджет 2021, като по този начин ще се осигурят необходимите средства до края на годината по трите основни пера за обществото - социални разходи, подкрепа за бизнеса и домакинствата и здравеопазване. Общата стойност от допълнителните разходи, която е насочена към тези три основни за нас пера, е 1,34 млрд., припомнят те.

Синдикатите призоваха спешно да се добавят нови разходи за покриване на неразплатените строителни дейности (в частност Автомагистрали - Черно море), тъй като работещите там не са получили работните си заплати за труд, който вече е положен.

От АИКБ пък напомнят, че предложението за актуализиране на бюджета вече е било подкрепено от социалните партньори - национално представителните работодателски и синдикални организации на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. От актуализацията на бюджета зависи и очакваната подкрепа за бизнеса, който трябва да осигури от своя страна очакваните приходи, посочват работодателите.

Според асоциацията тежко са пострадали редица отрасли, особено транспортът. В плановете за актуализиране на бюджета дори са предвидени известни средства за подкрепа на авиокомпаниите, проблемите на които досега бяха пренебрегвани като цяло, коментират от АИКБ.

В позицията на бизнеса се посочва, че актуализираният бюджет би имал дори по-добри показатели от досегашния, като се вземе предвид очакването бюджетният дефицит да намалее от 3,9% от БВП на 3,6 на сто от БВП.

Още новини