Начало Новини Актуално Работодателите в земеделието в ЕС призоваха България и Румъния да отворят трудовия си пазар

Работодателите в земеделието в ЕС призоваха България и Румъния да отворят трудовия си пазар

Актуално

В заключителната декларация, приета на конференция по повод заетостта в земеделието, състояла се в Рим от 8 до 10 октомври, работодателските организации от земеделието в ЕС настояха за премахване на ограниченията на трудовия пазар за България и Румъния, което в условията на криза ще доведе до повишаване мобилността на пазара на труда.


В работата на конференцията са взели участие представители на работодателските организации от земеделието от всички страни, членки, както и от страните кандидатки за членство в ЕС, както и представители на Европейската комисия, съобщават от Съвета на българските аграрни организации (СБАО), съобщи econ.bg.
На конференцията е било обсъдено законодателството в отделните страни членки и административните изисквания към работодателите, приемащи мигранти в земеделието.
Представителите на Великобритания са представили предприетите мерки за прилагане на по-стриктен контрол на посредническите фирми, набиращи работна ръка от чужбина, както и отварянето на "гореща линия" за сигнализиране на нередности.
Прилагането на принципа на еднакво третиране на мигрантите, работещи в земеделието ще предотврати конкуренцията между страните, членки на единния пазар, се казва още в декларацията.

Още новини