Начало Новини Актуално Работодателите издават тази година нов вид служебна бележка

Работодателите издават тази година нов вид служебна бележка

Актуално
НАП

Работодателите имат задължение да издадат служебна бележка на служителите си и в случаите, когато няма да извършват годишно преизчисляване на данъка от доходите им по трудови правоотношения. Например, ако сте работили на трудов договор, при напускането Ви, служебната бележка се издава в срок от един месец след последното изплащане на заплатата, но не по-късно от 31 декември. 

Служебна бележка се издава и в случаите, когато имате повече от един работодател. Например, ако имате основен такъв и работите на втори трудов договор, вторият работодател е длъжен да Ви издаде служебна бележка до 31 януари 2012 г., съобщиха от пресцентъра на приходната агенция в Стара Загора.

Промяната важи и при изплащането на доходи на съдружници, независимо от основанието за възникването им. Същите са приравнени на доходи от трудови правоотношения за полагане на личен труд в дружествата или кооперациите, в които лицата са съдружници, акционери и член-кооператори.

От тази година е въведена и парична санкция за работодатели, които откажат издаването на служебна бележка, в размер на 250 лева, при повторно нарушение, глобата е до 500 лв.

Двата вида служебни бележки за лица наети по трудови правоотношения са публикувани на страницата на НАП.

От агенцията напомнят, че не подават данъчна декларация през 2012 г. лицата, които са имали доходи само от трудови правоотношения и нямат данък за довнасяне или възстановяване, като същите няма да ползват и данъчни облекчения.

Декларациите за доходите могат да бъдат подавани по интернет, подписани с електронен подпис, на място в Офиса на НАП в Стара Загора и Казанлък, в Централните пощенски клонове и като препоръчани писма с обратна разписка.

Пълна информация за плащането на данъци, банкови сметки и кодовете за вид плащане е публикувана на страницата на НАП в интернет и може да бъде получена на място в офисите на Агенцията. Всеки клиент може да се консултира как да попълни данъчната си декларация на цената на градски разговор, избирайки информационния телефон на НАП: 0700 18 700.

Още новини