Начало Новини Актуално Работодатели започват борба със сивия сектор

Работодатели започват борба със сивия сектор

Актуално

Работодатели започват борба със сивия сектор. България е на едно от челните места в Европа - с между 15 и 40 процента сива икономика. Според Асоциацията на индустриалния капитал - в кризата нелоялната конкуренция у нас се е увеличила чувствително. Асоциацията на индустриалния капитал започва вътрешнофирмени проверки, които трябва да разкрият формите и моделите на сивата икономика и как тя ощетява всеки от нас.

1500 работодатели и 4000 работници и държавни служители ще бъдат обучени за това какви са вредите и как да се борят. Интервюта по браншове ще покажат проявленията на сивата икономика и как тя се развива.
Никой няма да отговори на въпроса ти в сивия сектор ли си, с колко процента или как точно го правиш, но очакваме да получим отговор как го прави нелоялният конкурент, заяви Васил Василев, председател на Управителния съвет на АИКБ, цитиран от bТВ, предаде Insurance.bg.
Голям завод за производство на чорапи, който е на светло ни казва: В съседния гараж привличат най-квалифицираните ни работници като им плащат повече отколкото на мен ми струва тоя работник, но те им плащат в плик, а аз им плащам работна заплата, осигуровки и т.н., разказа Милена Ангелова, главен секретар на АИКБ.
Подобни данни ще покажат какви законодателни промени трябва да се направят. Най-големият проблем, според бизнеса, са забавените плащания от държавата към фирмите.
Държавата генерира сив сектор в условията на криза, като не плаща на бизнеса обществени поръчки, които му е възложила и задържайки ДДС. По този начин принуждава тези компании, които имат големи вземания от държавата да не плащат заплати или да плащат в плик, за да пестят от осигуровки, добави Васил Василев.
Според бизнеса, голяма част от корупционните практики получават пари от сивия сектор, затова ограничаването му ще ограничи и корупцията.

Още новини