Начало Новини Актуално Работодатели спестили над 700 хил. лева заплати

Работодатели спестили над 700 хил. лева заплати

Актуално

Проверки на инспекторите от Областната дирекция по труда установиха 707 656 лева неизплатени заплати за първото тримесечие на 2012 година, съобщи Йордан Йорданов, началник-отдел Административно, информационно и правно обслужване. След намесата им до момента са изплатени 126 305 лева, като последните 41 хиляди са внесени от ГУСВ ЕАД преди дни.

При тях имаше няколко месеца забавяне, сега се издължиха частично, но имат още задължения. В региона няма драстични случаи като в Мадан и Кърджали, няма големи фирми длъжници. Нашата цел е да ускорим плащанията, докато не са влезли в сила актовете, защото така печелят и двете страни - работниците си получават парите, а работодателите, които и без това имат затруднения, не се натоварват допълнително, коментира пред вестник Старозагорски новини Йорданов.

Общо за тримесечието са направени 663 проверки, при които са установени 4079 нарушения. Запазва се тенденцията около една четвърт от тях да са по сигнал на граждани - 157, основно са за заплати. Преценката на инспекторите е, че повечето не са за цели предприятия, а за единични случаи, при които се дължат 1-2 заплати при напускане или има забавяне в рамките на няколко месеца. По Закона за здравословни и безопасни условия на труд са засечени 2527 нарушения, по трудовото законодателство - 1551, едно има и по Закона за насърчаване на заетостта - за трудово посредничество без необходимата регистрация. Съставени са 129 акта. Основната част от тях - 99, са за пропуски по Кодекса на труда, като 24 са за неизпълнени предписания, главно за неплатени заплати. За започване на работа без трудов договор са съставени 25 акта, за неизплатени или забавени плащания - 37. По Закона за здравословните и безопасни условия на труд има 26 акта, по Закона за насърчаване на заетостта - 1. На трима работодатели пък са съставени актове за оказване на пречки пред служителите на Инспекцията по труда.

Още новини