Начало Новини Актуално Работодатели излизат на национален протест с искане на оставката на цялото правителство, ако не се изпълнят ангажименти

Работодатели излизат на национален протест с искане за оставка на цялото правителство, ако не се изпълнят ангажименти по отношение на пазара на ел. енергия

Актуално

Писмо на АОБР до премиера относно неизпълнени ангажименти към бизнеса по отношение пазара на ел. енергия

 
ДО
Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
КОПИЕ ДО:
Г-ЖА КОРНЕЛИЯ НИНОВА,
ЗАМЕСТНИК МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
И МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКАТА И ИНДУСТРИЯТА
 
Г-Н АЛЕКСАНДЪР НИКОЛОВ,
МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА
 

ОТНОСНО: Неизпълнени ангажименти към бизнеса по отношение на пазара на ел. енергия

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На 14 март 2021 г. се проведе среща между Вас и АОБР, на която присъстваха вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията, и министърът на енергетиката. На тази среща бяха поети конкретни ангажименти към бизнеса:

1. Удължаване на механизма за компенсации до края на април 2022 г. с повишен таван от 300 лв./MWh;

2. Разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочно предлагане на електроенергия на достъпни цени за 633-те хиляди потребители на свободния пазар, който да заработи от 1 май 2022 г.

Заявихте, че наши представители ще бъдат поканени в работна група по тази тема. Такава покана не е получавана от нас и не ни е известно да се работи по този въпрос!

В същото време, прогнозираното спадане на цените не се наблюдава. Първи май наближава, а няма никаква готовност за изпълнение на даденото от Вас обещание. Бизнесът в цялата страна не знае какво му предстои след 14 дни! Няма време, а очевидно няма и готовност от страна на правителството да изпълни поетия ангажимент!

Незабавно искаме от Министерския съвет:

1. Удължаване на съществуващия механизъм за компенсация на бизнеса с референтна цена 185,59 лв./MWh и таван от 300 лв./MWh докато не се намери работещо решение за стабилизиране на пазара, одобрено от работодателите. Настояваме МС да вземе това решение още на следващото си заседание!

2. Разработване на механизъм за гарантиране на дългосрочното предлагане на електроенергия за 633-те хиляди потребители на свободния пазар на достъпни цени, съгласуван и одобрен от работодателите.

Направихме всичко необходимо в дух на партньорство и сътрудничество да разрешим натрупаните проблеми. Представяхме Ви работещи модели от различни страни от ЕС - Франция, Испания, Италия, Румъния. Бизнесът не може повече да чака! Нестабилните котировки на енергоносителите ще ни затворят, а който оцелее, ще повиши неимоверно цените!

Тенденциозно ли убивате българската икономика?

Настояваме за незабавни действия от страна на правителството! В противен случай от началото на месец май излизаме на национален протест с искане на оставката на цялото правителство!

С УВАЖЕНИЕ,

ДОБРИ МИТРЕВ, председател на УС на БСК и председател на АОБР за 2022 г., по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Още новини