Начало Новини Актуално Работодатели и синдикати на среща в Народното събрание за обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост

Работодатели и синдикати на среща в Народното събрание за обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчивост

Актуално

На 20 април в Народното събрание се проведе среща на национално представителните работодателски и синдикални организации с депутати от Демократична България за обсъждане на Националния план за възстановяване и устойчиво развитие.

Срещата бе по инициатива на работодателите и синдикатите, които в края на миналата седмица с обръщение до парламентарно представените партии в 45-ото Народно събрание призоваха за обществен консенсус по важността на плана и поискаха срещи с всички парламентарно представени политически сили, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата.

Вторачени в Плана за възстановяване не трябва да забравяме и останалите програми от ЕС, защото там средствата са много повече. По отношение на бюджета ние от БТПП не сме за увеличаване нито на дефицита, нито на дълга, защото ще си направим лоша услуга. С две ръце ще гласуваме за редукция на администрацията, където има огромни резерви. Не милиони, а милиарди бяха изхарчени за електронно управление и резултатът е повече от скромен, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.

Ресурсът, който идва към България, трябва да се употребява интегрално. Да се види перспективата, която е по-голяма от предвидените 12 млрд. лева по Националния план за възстановяване и устойчивост. Нашето мнение е, че не трябва да се пропуска летният Европейски съвет и обсъждането му да мине в първия пакет. Ние имаме този шанс и това ще даде възможност България да получи още през есента 1,5 млрд. лв. - първите средства по плана, отбеляза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Обикновено синдикати и работодатели са на различни позиции, но по отношение на плана позицията е една. Ние призоваваме да се обсъди едно прозрачно управление на този план. Добре е той да бъде оптимизиран и в оставащото време да бъде подобрен, каза председателят на АИКБ Васил Велев и посочи предложенията на шестте организации за допълване на плана: Да се предвидят допълнителни средства от 400 млн. лв. за новосъздадените три фонда (Технологична модернизация, Зелен преход и Дигитализация); Други 300 млн. лв. да се заделят за компонента, предвиждащ мащабна ваучерна програма за придобиване на базови дигитални умения и поне 700 млн. лв. още да има за насърчаване на производството и съхранение на електрическа енергия от ВЕИ за собствени нужди на предприятията и домакинствата.

От Демократична България обясниха, че са инициирали две заседания на Комисията за бюджет и финанси за обсъждане на този стратегически документ и всички присъстващи са поканени. Ще се състоят още срещи, за възможностите за подобряване на плана.

Повече за позицията на БТПП вижте във ВИДЕО

Още новини