Начало Новини Актуално Работодател провали съдебно заседание за корупция

Работодател провали съдебно заседание за корупция

Актуално

Неявяване на съдебен заседател от състав на Старозагорския окръжен съд отложи делото срещу Динко Стоянов Тодоров, бивш началник на Общинска служба "Земеделие" - Гълъбово. Той е обвинен по чл.301, ал.1 от Наказателния кодекс за вземане на подкуп. За взетия рушвет съдът може да му даде затвор до 6 години, както и да го глоби 5000 лева.

Повод за отлагане на съдебния процес беше неявяването на заседателката Жанета Желева, която е уведомила председателя на състава, че работодателят й е отказал да я пусне, за да участва в съдебния процес. По случая е уведомен председателят на Окръжния съд Тоньо Тонев, който ще изиска Желева да представи документ, доказващ твърденията й. В случай, че не бъде представен, съдебната заседателка ще бъде глобена с 500 лева, а в случай, че работодателят е виновен, съдът може да постанови глоба от 5 до 15 хил. лв. за възпрепятстване на съдебния процес, пише вестник Старозагорски новини.
"Старозагорски новини" припомня, че съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс, съдебният състав и секретарят не могат да бъдат сменяни по време на делото. В случай, че заседателката изпадне в положение да не може да се явява, процесът трябва да започне отначало в нов състав.
Според обвинителния акт свидетелят Иван Михнев решил да се занимава със земеделие и през юни 2008 година е потърсил Тодоров - тогавашен шеф на службата. Той поискал консултация, за да се регистрира като земеделски производител и да кандидатства за финансиране по някоя от мерките от Програмата за развитие на селските райони. Тодоров заявил, че може да му изготви проектът (б.р. - проектите се изготвят безплатно от областните служби за съвети в земеделието), но добавил, че няма да го изготви без възнаграждение и конкретизирал, че изработката ще струва около 1500 лева. На 7 ноември 2008 г. в ресторанта на комплекс "Езерото" Михнев предал на Тодоров 800 лева, част от поисканата сума, след като предварително банкнотите били белязани от полицията. След напускане на ресторанта криминалистите го арестуват и откриват в джоба на якето и дънките му белязаните банкноти - 16 броя по 50 лева.

Още новини