Начало Новини Актуално Работодател обжалва 40 болнични листа едновременно

Работодател обжалва 40 болнични листа едновременно

Актуално
болничен лист

От началото на годината до момента в Териториалното поделение на НОИ са обработени и въведени 98 710 болнични листове, съобщи директорът Петър Мръцков. За същия период на миналата година броят им е бил 105 254, т.е. - със 6544 по-малко.

"Плащането на обезщетения за временна нетрудоспособност за първите три дни от работодателя има дисциплиниращ ефект. Самите работодатели са заинтересувани да не плащат неправомерно и при съмнение за нередност - обжалват болничните. В момента казанлъшката фирма "България К" обжалва наведнъж 40 болнични листа, защото работодателят се съмнява, че може да има злоупотреба. По-внимателни станаха и лекарите, които издават документите за временна нетрудоспособност, защото подлежат на санкции", коментира Петър Мръцков.
Изплатената сума за болнични обаче е по-голяма от миналогодишната, което се дължи на по-високите заплати, върху които се начисляват. Обезщетенията заради общо заболяване тази година са 11.422 млн. лева, при 11.202 млн. лева за същия период на миналата година. Заедно с парите за гледане на болен член от семейството, временно трудоустрояване и временна нетрудоспособност поради нетрудови злополуки за тази година са изплатени общо 13.661 млн. лева, докато миналата година са били 13.636 млн. лева. Увеличили са се, в сравнение с 2009 година, и изплатените обезщетения за бременност и раждане и за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - от 11.477 млн. лева на 11.810 млн. лева.
Много редки са случаите на просрочие при изплащането, те стават в установения 14-дневен срок, увери директорът. Старозагорското поделение на НОИ е сред тези, в които обработката става най-бързо. Несъответствията и грешките се откриват, след като всички реквизити от документа за временна нетрудоспособност се вкарат в програмата за обработка и това може да доведе до забавяне и обжалване. Не винаги личните лекари спазват лимита за брой дни временна нетрудоспособност - до 7 дни без прекъсване и не повече от 40 - с прекъсване. До 6 месеца се дават от ЛКК, след това пациентът трябва да мине на ТЕЛК. Понякога не се спазва и изискването всеки издаден болничен лист да се вписва в личната амбулаторна карта. Това води до надхвърляне на лимита, ако следващият лекар не може коректно да разбере колко дни са ползвани. Процедурата на обжалване е дълга, защото изисква проверка и това забавя плащането.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини