Начало Новини Актуално Работодател, който дължи пари на работниците си - на прокурор!

Работодател, който дължи пари на работниците си - на прокурор!

Актуално

Ако до края на януари фирмите, дължащи заплати на своите работници за минали периоди, не се издължат, ги давам на Прокуратурата. Това заяви министърът на труда и социалната политика Тото Младенов при посещението си в казанлъшкото село Кънчево. Той уточни, че до края на този месец очаква доклада на Главна инспекция по труда по проблема.

В края на миналата година 74 предприятия в страната са имали задължения към своите работници и служители за минали периоди в размер на близо 19 милиона лева. За цялата минала година са изплатени общо 86 милиона лева забавени заплати, пише вестник Старозагорски новини.
Министърът бе категоричен, че през настоящата година се очаква ръст в бюджета от 3.5%. При това положение след края на първото тримесечие социалното министерство има намерение да започне нови преговори с работодатели и синдикати за индексация на работните заплати и пенсиите.  
Около 9.4% ще е според министър Тотьо Младенов безработицата в България през настоящата година. За квалификации, обучение и преквалификация на безработни по различни оперативни програми са заделени 400 милиона лева. Оптимистичен за нивата на безработицата през тази година бил и фактът, че в края на 2010 година над 10 големи световни компании са заявили сериозен инвеститорски интерес към страната ни.

Още новини