Начало Новини Актуално Работници от гълъбовската фирма Енергомонтаж се жалват за неплатени заплати

Работници от гълъбовската фирма Енергомонтаж се жалват за неплатени заплати

Актуално

20-ина работници от фирма "Енергомонтаж" ЕООД завариха вчера на портала на строящата се ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово" проверяващите екипи на Инспекцията по труда, НАП и Полицията. Във вторник вечерта шофьорът на директора им раздал пликовете със заплатите, на повечето от тях пишело "25 лв. наказание" и тази сутрин те решили да проверят защо са санкционирани.

Шефовете обаче им събрали служебните пропуски и без повече обяснения им заявили, че са уволнени, разказаха работници на различна възраст. Те показаха на инспекторите трудови договори, чиято законосъобразност ще се проверява тепърва. Не е ясно дали те са регистрирани в НАП. В договорите са записани заплати от 320 - 390 лв., но някои от работниците признаха, че ако имат 24-25 работни дни, получават по 800. Работи се по 10 часа на ден, включително и събота, каза монтьорът Иван Митев, който показа и плика с описаното наказание, пише вестник Старозагорски новини.
Някои от работещите са наети миналата есен, други са от тази пролет, но всички се оплакват, че не им плащат редовно. Получените във вторник пари били за юли. Никой от събралите се не знаеше дали работодателят ги осигурява.
Фирмата е една от подизпълнителките на строежа на новата централа, тя е сред набелязаните за проверка, имаме доста сигнали от работещи в нея, каза директорът на Инспекцията по труда Камен Маринов. Направената справка в масивите на НОИ показала, че от септември 2008 г.  не са внасяни нито социални, нито здравни осигуровки.
"Енергомонтаж" ЕООД е с предмет на дейност монтаж и ремонт на енергийни съоръжения, но работниците, повечето от които нямат квалификация, казват, че им възлагат всякаква работа, коятo те не отказвали, за да не останат на улицата.

Още новини