Начало Новини Актуално Работната група за Бедечка ще се произнесе след 30 април

Работната група за Бедечка ще се произнесе след 30 април

Актуално

работна група Бедечка 30 априлНа второто си заседание участниците в Работната група, създадена с решение на Общински съвет Стара Загора да помогне на общинското ръководство в разрешаването на казуса Бедечка, гласуваха да бъде удължен срока й за работа до 30 април 2013 г. В групата участват общински съветници, представители на Община Стара Загора, собственици на имоти в парка и екоактивистите.

Председателят на комисията Тенчо Руканов огласи информация от името на 13 собственици на имоти в парка, с която те оспорват обявената от главния финансист Цанка Ганева приблизителна цена от 200 лв./кв.м, за евентуално отчуждаване на 180 дка на всички засегнати имоти в парка. Те намират посочената цена на имотите им за ниска, предвид претърпени имуществени вреди от обезценката им. Собствениците претендират, в случай, че общината пристъпи към принудително отчуждаване, за предварително парично обезщетение на всеки от имотите, за всички подобрения в тях, за претърпени вреди или пропуснати ползи, както и за претърпените неудобства, притеснения и разочарования, причинени от несигурността и неяснотата относно статута на земите им, съобщиха от пресцентъра на Общината.

От страна на общинските съветници в групата опонира Гергана Микова, според която пазарните стойности на подобни имоти са много далеч от исканото от притежателите им. Тя цитира оценки на лицензирани оценители и поиска експертна оценка от лица, които не са жители на Стара Загора, за да не се влияят от натиска на собствениците.

Защитниците на парка също внесоха свое писмо до кмета Живко Тодоров и председателя на ОбС Емил Христов, в което предлагат да отпадне приетия подробен устройствен план, който е изработен без задължителното геодезическо заснемане на съществуващата едроразмерна ценна дървесна растителност – по чл. 63, ал. 4 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). Според тях този вариант е без съществена тежест за общинския бюджет.

Те настояха да бъде изслушан доц. д-р арх. Борислав Борисов – доскорошен ръководител на „Националния център за териториално развитие и автор на общия устройствен план на Стара Загора (ОУП). Според тях при изготвянето на ОУП преди няколко години арх. Борисов настоява за запазване на парка и предлага вариант за това в полза и на собствениците, и обществения интерес.

Сред исканията е да се преразгледа и отмени решение 1069 от заседание на ОбС от 11.09.2003 г. с което се променят границите на парка,  решението е подлагано на гласуване 3 пъти, противно на правилата за работа на ОбС.

Още новини