Начало Новини Актуално Работна група предприема мерки за намаляване цените на горивата

Работна група предприема мерки за намаляване цените на горивата

Актуално
Цени на горивата

По разпореждане на премиера Бойко Борисов работна група от експерти ще анализира възможностите и ще предприеме мерки за намаляване цените на горивата в страната. Това стана ясно по време на проведената среща между министрите на финансите Симеон Дянков, на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с производители и търговци на горива и с браншовите организации на превозвачите.

Трябва да направим всичко възможно чрез вътрешни резерви да намалим цените, заяви пред участниците в срещата министър-председателят Бойко Борисов, съобщиха от правителствената пресслужба.

Част от темите, по които ще бъде работено през следващите дни, предвиждат отпадане на изискването за влагане на био съставка в течните горива или премахване на акциза върху биокомпонента. Друга мярка предвижда равномерно разпределение на тежестта между държавата и производителите и вносителите на горива, по отношение на изискването  за наличие на задължителна складова наличност за 90 дни.

Предстои вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков да разговаря с еврокомисар  Алгидрас Шемета, отговарящ за данъчната политика, одит и  борба с измамите, за възможността България да предприеме тези действия с оглед намаляване на цените.

Представителите на производителите и търговците на горива и организациите на превозвачите определиха проведената среща като конструктивна и подкрепиха дадените предложения. 

Още новини