Начало Новини Актуално Работещите в читалищата в Казанлък останаха без заплати

Работещите в читалищата в Казанлък останаха без заплати

Актуално

Работещите в читалищата на община Казанлък останаха без пари за Коледа и Нова година. Засегнатите от тази драстична мярка са 73-ма, като 23-ма от тях не са получавали заплати и за ноември. Причина е неизпълнение на решение на Общинския съвет за дофинансиране с 50 хиляди лева на недостига на средства за читалищата в общината.

Недофинансирането, съгласно взетото в края на юли решение, трябваше да е за сметка на приходи в местния бюджет.
На среща с председателя на Общинския съвет Васил Самарски и представители на Комисията по култура и информационни средства в казанлъшкия парламент, 19 секретари на читалища от общината изразиха недоволство от провежданата спрямо тях политика и пълно разочарование от отношението на местната управа към техния труд. Заплатата на един секретар на селско читалище е от порядъка на около 300 лева, сума и без това крайно недостатъчна за покриване на каквито и да са нужди, подчертаха засегнатите. Неизплащането им допълнително създава поредица трудности и унижава работещите в тази уникална българска културна институция, пише вестник Старозагорски новини.

Заради мизерията и липсата на пари за дейност в някои населени места от община Казанлък читалищата на практика са затворени.
Като "срам и позор" останалите без пари за ноември и декември читалищни секретари определиха неглижирането на проблемите в местната култура. Те настояват да се намери решение за справяне с неритмичността на превеждането на субсидията за читалищата и да се потърсят начини за изплащане на сумите преди Нова година.

Още новини