Начало Новини Актуално Работещите в Брикел започнаха протести, искат помощ от премиера

Работещите в Брикел започнаха протести, искат помощ от премиера

Актуално
протести в Брикел

Около 2000 души се събраха на протест срещу затварянето на Брикел в Гълъбово. Към работещите в единственото дружество в България за производство на брикети се присъединиха, миньори, общински служители и граждани на Гълъбово. Недоволстващите блокираха за 10 минути международния път Русе - Свиленград.

Те са в готовност да протестират и в София, ако не бъдат чути и изпълнени исканията им. Брикел не отговаря на екологичните изисквания и трябва да затвори, в противен случай държавата ще търпи сериозни санкции.
Не е виновна Европа. Виновни са всички, които толкова години управляват. Още с приватизацията на ТЕЦ-а трябваше да са прави сероочистка. Прехвърляха си топката и дойдохме до тук, заяви на протестния митинг Георги Петков -  Председател на Независимата федерация на енергетиците към КНСБ.
Протестиращите настояват да се даде възможност дружеството да работи на минимални мощности за определен период, в който да бъде изградена сероочистка и да бъдат рехабилитирани 3 котела. Собственикът имал готовност за това, но държавата до сега отказвала реализирането на проекта. Синдикатите искат лична среща с премиера Бойко Борисов.

Със спирането на Брикел хората ще останат без работа, целият град на студено и без алтернативно отопление.
Ако Брикел затвори, ще затвори врати и Обединено детско заведение Радост, защото е невъзможно да се отопляваме на ток, защото няма да издържи ел. инсталацията, коментира директорът Росица Тенева.
От затварянето ще пострадат Мини Марица изток, и топлоелектрически централи.
Протестиращите настояват за оставката на екоминистъра Нона Караджова. Протестите ще продължат всеки ден от 9,00 до 10,00 часа.
В ефективна стачна готовност са и миньорите в страната, заяви Пенчо Токмакчиев, председател на на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ.


протести в Гълъбово Брикел

Още новини