Начало Новини Актуално Пуснаха дедесарка срещу парична гаранция от 20 000 лева

Пуснаха дедесарка срещу парична гаранция от 20 000 лева

Актуално

22-годишната Русалина Андонова от Стара Загора, участничка в организирана престъпна група за източване на ДДС, ще бъде освободена от ареста, ако внесе парична гаранция от 20 000 лв. Мярката за неотклонение задържане под стража беше променена след обжалване от Апелативен съд - Пловдив. Както вече Икономически портал на регион Стара Загора съобщи, бандата беше разбита при съвместна операция на сектор Борба с организираната престъпност, Криминална и Икономическа полиция, и РПУ - Стара Загора.

Заедно с Русалина бяха задържани Иван Йорданов - Водното, на 29 г., с който тя живее на съпружески начала, Петър Терев, на 29 г., връстниците му: Валери Тачев, Гълъбин Гинев, Станимир Астарджиев и 28-годишният Еманоил Минчев. Мъжете не са обжалвали мярката задържане под стража.
Освен с неправомерно усвояване на данъчен кредит в особено големи размери, групата се занимавала и със сделки с крадени луксозни автомобили.
До момента разследващите са установили 23 крадени автомобила от висок клас, предмет на престъпленията на групата. От тях са иззети 12 джипа и лимузини, предимно „Мерцедес” и БМВ. Те са продавани на значително по-ниски цени от пазарните. При задържането на бандата е иззето голямо количество печати, фактури и счетоводни документи.
Източването на данъчния кредит и продажбата на скъпите автомобили е осъществявано чрез фирмите на арестуваните. Автомобилите са регистрирани през няколко от дружествата, пак с цел неправомерно усвояване на ДДС. Другата схема, по която е усвояван данъчният кредит, е чрез фиктивни сделки със страни от ЕС, като Румъния и Словения, съобщи на брифинг директорът на ОД МВР - Стара Загора главен инспектор Алекси Алексиев.
Участниците в ДДС мрежата са „изнасяли” гранит, мобилни телефони, автомобилни гуми и други стоки, които реално не са напускали територията на страната.
Щетите, нанесени на държавата, тепърва ще се изясняват по време на счетоводно-икономическа експертиза, но най-вероятно се касае за милиони левове.

Още новини