Начало Новини Актуално Пушенето продължава - в 360 обекта РЗИ констатира 390 нарушения

Пушенето продължава - в 360 обекта РЗИ констатира 390 нарушения

Актуално

390 е общият брой на установените нарушения в проверените 360 обекта в Старозагорска област от 1 до 4 юни т.г. за спазване разпоредбите на Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето, регламентиращи пълната забрана на тютюнопушенето на закритите обществени и работни места, както и на някои открити обществени места.

Екипите на Регионалната здравна инспекция в Стара Загора (РЗИ) са установили, че по-голямата част от нарушителите са се съобразили с направените предупреждения и са изгасили цигарите си. В Стара Загора, Раднево и Казанлък около 50 от регистрираните пушачи са родители с деца в близост или на площадки за игра, а в Чирпан и Гълъбово са били предимно ученици от гимназиалните класове, пушили в съседство с училищата.
Над З0 са въпросите на телефоните на РЗИ за сигнали (0878/229410 и 042/641160), зададени досега, във връзка с приложението на закона, забраняващ пушенето на обществени места. Нашите инспектори проверяват различни обекти в цялата област, но има конкретни казуси, които не са уточнени и това създава проблеми. В момента се изработва Наредбата за приложение, която трябва да бъде одобрена от Министерския съвет, коментира за медията ни главният секретар на РЗИ - Стара Загора, инж. Светла Карастоянова. До момента по-скоро дейността е превантивна и глобени няма, посочи тя. Нерешен казус се оказват откритите заведения, които се намират в близост до детски площадки, терасите на кафенета и ресторанти и много други. Останали са и табели като Зала за пушачи, каквато видя и наш репортер.

Здравните инспектори са съставили констативни протоколи и са дали указания на собствениците на заведения за хранене и развлечения и на директорите на учебни заведения за прилагане изискванията на чл. 56 и 56а от закона. Всички въпроси на граждани и фирми ще бъдат обобщени и изпратени в Министерството на здравеопазването, за да намерят отговор в очакваната Наредба за приложение на закона. Инж. Карастоянова беше категорична, че при констатиране на наличие на пушачи в закрити помещения, за които постановките в закона са ясни и недвусмислени, глоби ще бъдат налагани.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини