Начало Новини Актуално Пушеците от Габровница стигали и до Стара Загора

Пушеците от Габровница стигали и до Стара Загора

Актуално

Част от пушеците, виещи се от комините на дървопреработващото предприятие "Габровница" АД край с. Горно Сахране, стигали чак до Стара Загора. Това стана ясно вчера на проведената среща между РИОСВ и неправителствени граждански организации. Подобни срещи се провеждат за първи път в страната, а директорът на екоинспекцията Нанчо Видев заяви, че те ще бъдат ежемесечни.

Целта е да се обединят усилията за защитата на природата и човешкото здраве. Решението на държавните еколози беше посрещнато с овации от "Зелени Балкани", представителите на гражданското сдружение "За чиста Родова долина" и розопроизводителите, както и от гражданското сдружение "Стара Загора" и медиите. Всички те от години воюват за чистотата на въздуха, водите, почвата, за запазването на горите и биологичното разнообразие, пише вестник Старозагорски новини.
Основната тема вчера беше опазването на околната среда в Казанлъшката долина, където основният замърсител е "Габровница" АД. От комините на турската фирма вече шест години се сипят фини прахови частици и други опасни химически елементи и независимо че количеството им сега е значително по-малко, председателят на ГС "За чиста Розова долина" Крум Владев заяви в прав текст, че екологичното ни законодателство продължава да се нарушава. И над предприятието, и над дървосекачите имало политически чадър от страна на ДПС. Всички фирми в горите са турски, каза Владев, установена е незаконна сеч, отнети са лицензи, но на мястото на изпадналите зад борда фирми още на другия ден се появяват нови със същата адресна регистрация. Дървесината пък отивала за преработка в "Габровница", която според Владев се явявала съучастник в незаконната сеч, имало преписки, но нямало резултати.
Неправителственият еколог подчерта, че проблем имало не само с въздуха, но и с отпадните води, които се изливат в язовир "Копринка", и замърсените почви. Той не спести и критиките си към бившето ръководство на старозагорската екоинспекция. Като доказателство за бездействието му преди години той показа запис от предаване на Нова телевизия, в който бившият директор на РИОКОЗ заявява, че през 2006 г. не са правени замервания от комините на предприятието, тъй като мобилната лаборатория била заета с други задачи. През това време пушеците се сипели над къщи и дворове в Горно Сахране, а хората се оплаквали от алергии и задушавания. Картината рязко се промени след директорската рокада в старозагорската екоинспекция, но неправителствените организации настояват за непрекъснат контрол. Според тях нарушенията продължават.
Представителят на розопроизводителите Борис Вълчев изрази опасение, че замърсяванията от "Габровница" могат да окажат негативно влияние върху розовите насаждения. От няколко години българското розово масло отново проби на световния пазар, където изискванията за качество са железни.
От неправителствените организации заявиха пълна готовност за съвместни действия и се обединиха около исканията за засилени проверки както на газовете, излизащи от комините на предприятието, така и на изливащите се води в язовир "Копринка", където раците вече били измрели. Впрочем там имаше и случай на измряла есетрова риба, развъждана от частен бизнесмен. Освен това те настояха турската фирма да си закупи автоматична измервателна станция, а данните от нея да се следят в реално време от изградената система за ранно предупреждение. Ако искат да работят - да спазват българските закони, ако не - да си ходят, категорични бяха те.
На срещата Нанчо Видев информира, че се надява на скорошно разширяване на обхвата на единствената от този род в Европа система за ранно предупреждение, която следи за чистотата на въздуха. В момента към нея са включени както автоматичните станции на РИОСВ, така и няколко метеорологични станции. Системата прогнозира промените във времето 48 часа по-рано, а точността на прогнозите е над 80%. Това пък от своя страна дава възможност още при първите покачвания на стойностите на следените замърсители да се вземат мерки за намаляване мощностите на топлоелектрическите централи от района на "Марица-изток" и да се предотвратяват обгазяванията.
Видев подчерта, че ако се намерят средства, обхватът на системата може да се разшири и да покрие районите на Казанлък, Сливен, Димитровград, Кърджали и Пловдив. Така почти половината от населението на страната ще получи много по-надеждна екологична защита.

Още новини