Начало Новини Актуално Психичноболен уби баща си. След няколко месеца убиецът може да се озове на свобода

Психичноболен уби баща си. След няколко месеца убиецът може да се озове на свобода

Актуално

Двайсет и осем годишният Е.Е. е задържан за убийството на собствения си баща, съобщават от пресцентъра на ОД на МВР, Стара Загора. Трупът на 79-годишния мъж е намерен на 27 септември в частен дом в с. Яворовец, общ. Мъглиж. При извършения оглед е установено, че по ръцете и тялото на мъжа има множество кръвонасядания, причина за фаталния край.

Синът е задържан за 24 часа в РПУ, Казанлък, а със случая се занимава Окръжна прокуратура. Оттам уточниха, че убиецът е доказано психичноболен, който е лежал в специализирани лечебни заведения. Според окръжния прокурор Константин Тачев, причината за поредната човешка драма се крие в Закона за здравето. На практика много опасно луди били на свобода и никой не можел да предвиди кога ще излязат от равновесие и какво ще направят. На журналистически въпрос какво се предвижда в конкретния случай прокурорът отговори, че най-вероятно убиецът ще бъде настанен принудително в специализирано заведение, но е възможно след няколко месеца да бъде пуснат, пише вестник Старозагорски новини.
В чл. 155 на Закона за здравето е записано, че на задължително настаняване в психиатрични заведения подлежат хора, които поради заболяването си могат да извършат престъпление, което представлява опасност за близките им, за околните, за обществото или за личното им здраве. Освобождаването им става след изтичането на срока за настаняване или с решение на районния съд по местонахождение на лечебното заведение. На всеки 3 месеца магистратите, въз основа на съдебно-психиатрична експертиза, се произнасят служебно за прекратяване или продължаване на престоя.
Шефът на Психоболницата в Раднево д-р Тодор Толев заяви по телефона, че обикновено болните биват освобождавани, след като състоянието им се стабилизира. Убиецът от Яворовец щял да престои принудително под наблюдението на специалистите поне 3 месеца, след което съдът щял да решава. След стабилизирането си психичноболният трябвало да бъде поет за наблюдение от извънболнична служба. При орязаните пари за здравеопазването обаче това било свързано с доста проблеми.
Д-р Толев подчерта, че психоболниците са за лечение, а не за постоянен престой. Така искало обществото. Остава въпросът обаче дали обществото е съгласно опасно болни, без да има кой да се грижи за тях, да се разхождат по улиците?

Още новини