Начало Новини Актуално Прояви по повод Деня на Европа - 9 май

Прояви по повод Деня на Европа - 9 май

Актуално

Деня на ЕвропаНа 9 и 10 май от 21:30ч. в Пловдив жителите и гостите на града ще могат да видят как някои от най-красивите фасади в центъра „оживяват“ под цветните светлини на завладяващо 3D мапинг шоу и пет светлинни инсталации. Шестте арт проекции ще пречупят вечната тема за правото на избор на всеки човек през античната история на „Града на седемте тепета” и богатото световно културно наследство, като преплетат минало и настояще. Престижният „Фестивал на светлините“ гостува за първи път в страната ни по покана на Представителството на Европейската комисия в България, Бюрото на Европейския парламент и Общинска фондация „Пловдив 2019“ като част от програмата на Пловдив за Европейска столица на културата. Достъпът до спектакъла и инсталациите ще бъде свободен.

Представителството на Европейската комисия в България е организатор и партньор на редица други събития в София, с които ще отбележи Денят на Европа тази година:

На 10 и 11 май 2019г. - Академия за иновации 2019 в София

И през 2019 година, Европейската комисия в България се включва в Академия за иновации - Innovation Hackathon за студенти. 

Събитието ще се реализира отново под формата на 24 часов Innovation Hackathon (състезание с елементи на програмиране и прототипиране) с награден фонд от 10 000 лв. за отбора студенти с най-креативна и приложима идея, осигурени от Европейската инвестиционна банка и посещение в Брюксел за победителите, осигурено с институционалната подкрепа на Европейската комисия в България.  Ще участват студенти от Нов български университет, СУ "Св. Климент Охридски", Технически университет София, Университет за национално и световно стопанство, Американски университет   Благоевград,   Софтуерен   университет,  Висше   училище  по застраховане и финанси, Технически университет Габрово, Висш лесотехнически университет и др. На 10 и 11 май в НДК, Литературен клуб "Перото", младежи ще могат да разработят своите идеи под формата на кратки 15 минутни презентации и демо версии на продукти и услуги. Надпреварата се случва в 24 часа под менторството на журито и членове на нашия екип. На 11 май от 14:00 ч., при открити врати, в Литературен клуб "Перото" на НДК ще започнат презентациите и журирането за тях.

На 12 май 2019 г. от 09:00 ч. - "RUN4EU" - щафетно бягане за ученици и училищни отбори в София

RUN4EU е безплатно състезание за ученици с няколко дисциплини, включително щафета за училищни отбори, при която 4 състезателя (ученика) изминават по 5 км, покривайки полумаратонска дистанция (21,1 км). Фокусът на инициативата RUN4EU e активният начин на живот сред младите, както и значението му за децата в училищна възраст в България. Второто издание на RUN4EU се организира от Спортен клуб „Бегач“ в партньорство с Европейската комисия в България и Бюрото на Европейския парламент за България. Учениците, които се включват в RUN4EU, ще получат от специалните бегачески тениски на инициативата, както и други подаръци. За победителите в съответните дисциплини са предвидени допълнителни награди и медали. Всички състезания, част от RUN4EU, са безплатни. Необходима е единствено регистрация, направена от учителите към съответните училища или от родител. Повече информация за събитието и регистрацията можете да намерите тук .

На 12 май 2019 г. от 10:00 ч. - Фамилатлон на Голямата поляна в Южния парк в София

Единадесетото издание на празника Фамилатлон, посветен на семейството, спорта и здравословния начин на живот, ще събере стотици деца и родители, за да споделят вълнуващи часове в Южния парк на столицата. Малки и големи ще имат възможност да открият „Малката Европа“ – маршрут, който ще преведе малчуганите и техните родители през 28-те страни-членки на ЕС, ще ги запознае с любимите игри на техните връстници от всяка страна и ще ги почерпи с традиционни лакомства от всички краища на Европа. И за да бъде изживяването колкото забавно, толкова и полезно, Представителството на Европейската комисия в България заедно с екипа си от млади доброволци ще бъде на Фамилатлона, за да отговори на въпросите на най-любознателните, да организира игри-изненади и да награди малките многознайковци със забавни и занимателни книжки с картинки, посветени на опознаването на географията и историята на ЕС, опазването на природата и др.

На 15 май 2019 г. от 18:00 до 22:00 ч. - Нощ на литературата

За 8-ма поредна година Представителството на Европейската комисия в България ще се включи в Нощта на литературата в София. Нощта на литературата представлява международна инициатива, чиято основна цел е популяризирането на съвременните европейски автори. На 15 май от 18:00ч. до 22:00ч. европейска преводна литература ще се чете в единайсет български града - София, Бургас, Варна, Велико Търново, Добрич, Ловеч, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен. Във всеки от участващите градове се организират интересни за четене места (читателски гнезда), където в ролята на четци влизат популярни личности – актьори, радио и телевизионни водещи, музиканти, популярни личности и др. Тази година в София ще има общо 18 читателски гнезда, разположени близо едно до друго, така че гостите на събитието да могат да присъстват на максимален брой четения.

По традиция Представителството на Европейската комисия в България използва участието си в инициативата, за да представи съвременни европейски автори, удостоени с Наградата за литература на Европейския съюз. Тази година в чест на финландското председателство на Съвета на ЕС ще бъде представен финландският писател Рику Корхонен с книгата си „Медицински роман“, носител на наградата от 2010 г. Четенето ще бъде в Dada Cultural Bar на ул. Г. Бенковски 10, а четец ще бъде актьорът Бойко Кръстанов.

Информация за събитията ще откриете и на интернет страницата на Представителството на Европейската комисия в България тук .

Контекст

Декларацията на Шуман е произнесена от френския външен министър Робер Шуман на 9 май 1950 г. С нея той предлага създаването на Европейска общност за въглища и стомана (ЕОВС), чиито членове следва да обединят производството си на въглища и стомана. ЕОВС (с държави основателки — Франция, Западна Германия, Италия, Нидерландия, Белгия и Люксембург) е първата от поредица наднационални европейски институции, довела до създаването на днешния Европейския съюз.

Още новини