Начало Новини Актуално Проверяват търговската мрежа за продукти с незаконно удължаван срок на годност

Проверяват търговската мрежа за продукти с незаконно удължаван срок на годност

Актуално

Стара ЗагораНационалната ветеринарномедицинска служба (НВМС) продължава проверките по откритите при проведената акция за разкриване на нарушения с месни продукти, предназначени за унищожаване. Ветеринарните инспектори проверяват дали в търговската мрежа са влизали продукти, чийто срок на годност е бил удължаван в нарушение на нормативните изисквания.

В рамките на акцията бяха проверени 11 обекта в седем населени места. В нея участваха 27 ветеринарни инспектори и 33 служители на ГДБОП, съобщиха от пресцентъра на НВМС. Акцията започна в 7,00 часа на 25 август и бе реализирана по сигнал, подаден до Министерство на земеделието и храните на 19 август т.г. Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов съобщи междинни резултати от проверките около 14,00 часа на 25 август 2010 г. Това обясни генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов в отговор на твърденията на засегнати фирми, че резултати от акцията са били обявени преди нейното начало.
При проверката бяха възбранени 194 тона и 86 кг. месни продукти с изтекъл и изтичащ срок на годност и нередовни документи, по които не може да се установи произход и годност.
Акцията бе наречена “Дупета”, именно защото с изрезките от краищата на саламите, известни на жаргонен език като “дупета”, са правени основните нарушения и се е удължавал срока на годност, каза д-р Войнов. По думите му големите вносители на изрезки на пазара са не повече от 4-5. От възбранените 194 тона в акцията, 190 тона са на фирми на собственика на “САФ Магелан” Георги Костадинов. Директорът на НВМС посочи, че заради акцията има запитване от Русия и от ЕК за тази фирма. НВМС също направи запитване до ветеринарните служби в страните от ЕС, от които внася фирмата-нарушител, за да се установи какви точно са стоките, направлението, срокът на годност и т.н.
По повод заявеното от самия Костадинов, че след като внесе един продукт в страната, той го преопакова за вътрешния пазар като удължава срока на годност с 60 дни, д-р Войнов беше категоричен, че според българското законодателство това е недопустимо за фирми, които не са производители.  Директорът на НВМС заяви, че по този начин се застрашава здравето на българските и европейските потребители.
НВМС е разкрила също, че в склада за преопаковане и преетикетиране на другата фирма на Костадинов “Анона” са намерени продукти от страни от ЕС, които са разфасовани и върху тях са слагани надписи филе “Елена”, врат “Тракиец” и други.
През 2004 г. и през 2008 г. Георги Костадинов е бил санкциониран, като са му съставяни актове и за продукти с изтекъл срок на годност. През май т.г. в складове на фирмата бяха открити 316 тона продукти, които бяха възбранени и унищожени в екарисаж. По случая му бяха издадени три наказателни постановления.
НВМС започва вътрешно разследване, което да провери дали някой от системата не е прикривал нарушения на проверените при акцията фирми, съобщи д-р Войнов.

Още новини