Начало Новини Актуално Проверяват подизпълнители на АES за договори и осигуровки и за работни визи

Проверяват подизпълнители на АES за договори и осигуровки и за работни визи

Актуално

Масирана комплексна проверка започна на фирми, работещи като подизпълнители на новостроящата се ТЕЦ "Ей И Ес - Гълъбово". Двама представители на Областна дирекция "Главна инспекция по труда" и по един на служба "Миграция" и Националната агенция за приходите включва всяка от групите, влезли едновременно от различните входове на обекта, а представителите на медиите присъстваха на началото на акцията.

"Проверката е в рамките на разпоредената от министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов инспекция за спазване на трудовото и осигурителното законодателство. Това е стратегически обект с национално значение, най-големият обект на територията на областта. Получаваме средно по 2 сигнала седмично, има оплаквания, че някои фирми забавят заплатите, не плащат осигуровки или осигуряват на по-ниска заплата. В някои от фирмите подизпълнителки работят и голям брой чуждестранни работници, според официалната справка с работни визи са 270, но ситуацията е динамична, има с изтекъл срок, наемат се нови, има и начини да се заобиколи законодателството. Затова една от целите ни е да установим и дали има незаконно работещи чужди граждани. Инспекцията по труда редовно извършва проверки, но обектът е много голям, наемат се фирми за определена работа, затова решихме да направим комплексна проверка с другите институции, за да се установи истината", коментира пред медиите Камен Маринов, директор на Инспекцията по труда.
Предварително са набелязани 8 фирми, за които има сигнали, но е възможно броят им да достигне 10, уточнява вестник Старозагорски новини. Тъй като проверката е детайлна, тя ще продължи не по-малко от седмица, след което ще се обобщят резултатите. До две седмици ще изнесем официално информация пред медиите, обеща Камен Маринов, като благодари за доброто сътрудничество.
В момента на строежа работят около 3500 души, каза Найджъл Уитакър, директор "Строителство" на американската компания АЕS, която е инвеститор и собственик на новостроящата се централа. От началото на строителните работи на обекта са работили повече от 150 фирми, някои от които вече са приключили дейността си. Постоянно работещите подизпълнители са между 50 и 60.

Още новини