Начало Новини Актуално Проверяват магазините за италиански салами с нередовни документи

Проверяват магазините за италиански салами с нередовни документи

Актуално

От 10 часа в понеделник ще проведе среща със собственика на "Жорети" ЕООД Георги Радулов, след която окончателно ще бъде изяснен въпросът с откритите във фирмата препакетирани и приготвени за препакетиране месни продукти с неизяснен произход и състав.

Това съобщи директорът на Районната ветеринарномедицинска служба (РВМС) в Стара Загора д-р Генади Ганчев по повод съобщението на Министерството на земеделието и храните, че при проверка на предприятието контролните органи на службата са намерили тон и половина салами - внос от Италия, които са били подготвени за препакетиране, и около 450 килограма вече пакетирани продукти без изискуемата от закона маркировка и етикетировка.
"В представените от ръководството на "Жорети" търговски документи има разминавания и пропуски, които не позволяват да се изяснят произходът и съставът на продуктите, при това предприятието има разрешително само за месопреработка, но въпреки това е извършвало и препакетиране", уточни д-р Ганчев. Директорът на РВМС декларира, че няма да толерира никакви незаконни действия и ще бъде безкомпромисен към нарушителите. По отношение на извършената проверка той уточни, че собственикът на "Жорети" трябвало да представи и други документи, свързани с нея.

В момента контролните органи на РВМС извършват допълнителна проверка и в търговската мрежа. Ако бъдат открити продукти с нередовни търговски документи, те ще бъдат изтеглени и унищожени. На предприятието "Жорети" ЕООД щяла да бъде наложена санкция съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.
"Учуден съм, че се правят такива изявления, след като проверката не е на сто процента приключила", заяви пред наш репортер собственикът на "Жорети" Георги Радулов.
Той потвърди за предстоящата днес среща и уточни, че щял да представи на нея всички първични документи за произхода и състава на италианските колбаси. По отношение на извършваното препакетиране Радулов бе категоричен, че фирмата му има такова право.
"Не можеш да произвеждаш месни продукти и да не ги пакетираш, тогава за какво са ти закупените машини. Това е все едно да имаш шофьорска книжка за категория Е, а да не можеш да управляваш лек автомобил", иронично обобщи Радулов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини