Начало Новини Актуално Проверки по веригата зърно - хляб започва РВМС

Проверки по веригата зърно - хляб започва РВМС

Актуално

Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС) започна строги проверки по веригата зърно - брашно - хляб, съобщи за "Старозагорски новини" директорът на РВМС д-р Генади Ганчев. В проверките ще бъдат включени и представители на Икономическа полиция, Националната агенция по приходите (НАП) и на Националната служба по зърно и фуражи.

Целта на проверките, за които ежеседмично ще бъдат изпращани отчети до НВМС и които ще продължат един месец, е да бъдат проследени начините на съхраняване на зърното, хигиената в производствените предприятия, спазването на технологичната дисциплина в производството на хляб, хлебни изделия и закуски, както и спазването на въведената преди няколко години у нас европейска система ХАССЕП. Обект на проверките ще бъдат всички зърнобази, мелнични предприятия, фуражни цехове и заводи, както и всички пекарни в областта, пише вестник Старозагорски новини.
"Вече започна работа новосъздаденият експертен съвет по хляба към Агенцията по безопасност на храните", коментира д-р Ганчев. Неговата първа задача е да изготви стандартите за суровините, от които се приготвя хлябът. Насъщният щял да се прави само от брашно, мая, вода и сол, без консерванти, подобрители и други примеси. Този хляб щял да бъде на малко по-висока цена, защото ще се прави от висококачествено брашно. Д-р Ганчев подчерта, че с въвеждането на стандартите се надява да се подобри вкусът и качеството на насъщния. Шефът на РВМС обаче бе категоричен, че за да има стандарт на хляба, трябва да има и стандарт на пшеницата и брашното.

Още новини