Начало Новини Актуално Проверки на инспектори от НАП в Стара Загора

Проверки на инспектори от НАП в Стара Загора

Актуално

Традиционно и тази година започнаха масираните проверки на инспектори от териториалната дирекция на НАП в Стара Загора в търговски обекти и увеселителни заведения. В дните преди Никулден контролните органи от НАП и ДВСК извършиха съвместни проверки. Само за ден от посетени 4 търговски обекта за продажба на риба и рибни продукти в 2 от тях са констатирани нарушения.

Съставените актове са за разлики в касовите наличности, тоест в търговските обекти не са издавани фискални бележки за всяка извършена продажба.
Предстоят проверки в ресторанти, механи и дискотеки за студентския празник 8 декември, когато масово също се укриват обороти.
Масираните проверки на магазини, заведения на закрито, нощни клубове, хотели и други ще продължат до началото на следващата година и ще завършат със засичане на счетоводните документи на наблюдаваните търговци. Инспекторите следят не само дали в обектите се издават касови бележки. Цел на проверките са и: броя на предварително продадените куверти за празниците, натовареността на заведенията и комплексите, направените резервации и отразяването им в отчетните регистри, заетият персонал има ли регистрирани трудови договори, отговарят ли цените на действително посочените в менютата и други.

За пореден път насочваме вниманието на гражданите, при закупуване на стока или услуга да изискват винаги касова бележка. Статистиката ни сочи, че над 50 % от подадените от клиенти сигнали са за извършени покупки без фискален бон, което е довело и до непризната гаранция на продукта впоследствие.

Още новини