Начало Новини Актуално Проверка предотврати злоупотреба в Мини Марица-изток ЕАД

Проверка предотврати злоупотреба в Мини Марица-изток ЕАД

Актуално

Опит за извършване на злоупотреба с материални  активи, собственост на "Мини Марица-изток" ЕАД, чрез предоставянето им на трети лица бе предотвратен в резултат на съвместна проверка, извършена от Дирекция "Сигурност" и отдел "Вътрешноведомствен финансов контрол", съобщиха от пресцентъра на дружеството. На територията на рудник "Трояново-север", участък "Ремонт ролки", са констатирани неправомерно изписани  резервни части -  лагери, лабиринти, уплътнения, капачки - невложени в производствения процес.

Според проверяващите нарушението е в особено големи размери. От приложения списък на установените излишъци е видно, че става въпрос за 1136 лагера, 1900 капачки, 3900 лабиринта, 4060 пръстена, 665 уплътнителя на общата стойност 15 400 лв. Резервните части са намерени извън складовото помещение на материалноотговорното лице Пенка Неделчева Янева. Те са били укрити на площадката, във фургон и в назначението на участъка, пише вестник Старозагорски новини.
Предприети са всички необходими мерки в рамките на закона. На  виновните длъжностни лица са наложени дисциплинарни наказания, а събраните материали са предадени на Районна прокуратура - Раднево.
В края на април т.г. бе проведена акция "Сладурите", при която бяха задържани три лица, едно от които е служител в Мините. Настоящата разкрита злоупотреба най-вероятно е подобна на схемата, по която са работили "сладурите" в периода 2007-2009 г., тоест изписване на резервни части, които обаче не се използват по предназначение, а се изнасят извън държавното дружество. И след известен период се продават на Мините като нови.

Още новини