Начало Новини Актуално Проучване показва, че близо една трета от старозагорци са част от сивата икономика

Проучване показва, че близо една трета от старозагорци са част от сивата икономика

Актуално
сива икономика

Туризмът, инфраструктурното строителство, здравеопазването и селското стопанство са секторите, най-засегнати, от сивата икономика, а машиностроенето и пощенските услуги са сред най-слабо засегнатите. Това сочат резултатите от национално социологическо представително проучване, обхванало 3500 работещи.

Данните представи в Стара Загора изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов. Изследването е проведено в рамките на проекта Ограничаване и превенция на неформалната икономика, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма Развитие на човешките ресурси, Европейския социален фонд.

Близо 29.2 % от анкетираните в Старозагорско са посочили, че са участвали в някаква форма на сива икономика през последните пет години, каза още Добрин Иванов и уточни, че няма съществено отклонение за Стара Загора от данните, които са получили за страната, информира Дарик радио.

Композитен индекс Икономика на светло ще измерва дела на сенчестия бизнес в България.

Проектът Ограничаване и превенция на неформалната икономика предвижда до края на 2013 година на базата на конкретните резултати от проучванията да се обобщят причините и да се направи поредица от предложения за законодателни промени, които да ограничат сивата икономика. Предвидено е още да се проведат две национални и четири регионални кръгли маси, за да се запознае обществеността с вредите, до които води неформалната икономика.

 

Още новини