Начало Новини Актуално Противоградните ракети са крайно недостатъчни

Противоградните ракети са крайно недостатъчни

Актуално

Държавата не е абдикирала от борбата с градушките, но тази дейност е сериозно затруднена, защото наличното количество на противоградни ракети е 50% от необходимото. Чиновническото бездействие от страна на предишното ръководство на Агенцията за борба с градушките е причина в сезона за противодействие на природното бедствие, който беше открит на 2 юни, 9-те специализирани полигона в страната да разполагат с максимално ограничени количества противоградни ракети. А дейността е финансово обезпечена.

Това коментираха зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров и изпълнителният директор на Агенцията за борба с градушките Николай Николов на полигона край старозагорското село Петрово.
В момента е излишно да се поръчват ракети, защото технологичното време за доставка е най-малко два месеца и половина, обясни Николай Николов. Освен това изтича рамковият договор са досегашния доставчик и трябва да бъде открита процедура за избор на нов, което ще стане през септември.
Николай Николов е категоричен, че ако има градушки, пораженията ще бъдат много големи. Зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров заяви, че има осигурени средства за обезщетение на производителите.
Имаме удължена действаща държавна помощ за компенсиране доходите на земеделците - на 100%, чийто годишен размер е до 220 млн. лв., каза Цветан Димитров.
Държавата търси варианти да се набавят допълнително средства за борба с градушките, без да се ощетяват производителите.
Поне до излизане от кризата гарантираме, че това няма да бъде за сметка на земеделските производители, обясни Димитров.
Полигоните за борба с градушките покриват площ от 17 млн. дка. Сред което не попадат районите, богати на лозови масиви по пътя за Бургас, както и житницата на България - Добруджа.

 

Още новини