Начало Новини Актуално Противоградните ракети - крайно недостатъчни. Старото ръководство на ИА Борба с градушките не направило навреме заявка

Противоградните ракети - крайно недостатъчни. Старото ръководство на ИА Борба с градушките не направило навреме заявка

Актуално

"Разполагаме с количества ракети, които са крайно недостатъчни. Допуснато е, но защо - не мога да отговоря, тъй като още не съм бил назначен. Януари - февруари е трябвало да се направи заявка за ракети, но не е направена, а икономия в тази насока не може да се прави.

Ние ще работим, докато имаме ракети." Това заяви вчера инж. Николай Николов, директор на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", по време на откриване на сезона в старозагорското село Петрово. Ако ракетите бъдат поръчани тепърва, те ще бъдат доставени около 15 август, когато реколтата на полето ще бъде прибрана. "Причината в случая не е финансова", уточни инж. Николов. Какъв ще бъде сезонът, тоест дали ще има градушки до прибиране на реколтата, не може да се предположи, защото Агенцията за борба с градушките прогнозира до 15 дни напред. Ракетите, които се използват у нас, са произведени в "Дунарит" - Русе, и "Стройпроект" - Стара Загора, а причината за дългия срок на доставка е в това, че се използват вещества, които трябва да бъдат внесени от чужбина, пише вестник Старозагорски новини.
Ако ракетите свършат и градушка унищожи посевите, земеделските стопани ще могат да разчитат на помощ от държавата, информира вчера зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който също присъстваше на откриването. Той припомни, че има действаща държавна помощ за компенсиране на доходите на земеделците за напълно пропаднали площи, на която годишният й финансов размер е до 200 млн. лв. През годините досега земеделците са ползвали ресурси между 15 и 17 млн. лв., като това се отнася само за зърнените култури. За кампания `2010 производителите на плодове и зеленчуци могат да кандидатстват по нова мярка, предназначена за застраховане на селскостопанската продукция, като 80% от застрахователната премия се покрива от държавата. Предвиденият бюджет по новата схема за 3 години е 33 млн. лв.
Командният пункт на Агенцията за борба с градушките в село Петрово е последният изграден в системата на агенцията и е пуснат в експлоатация през 1989 г. От него се управляват 25 ракетни площадки в Област Стара Загора и защитават 1934 кв. км.


* * *
Собственикът на Стройпроект Христо Крушарски: Можем да доставим ракети до края на месеца

Информацията на Изпълнителна агенция "Борба с градушките", че ракети се изкупуват от нашата фирма, не кореспондира с истината. От 5 години ние сме нямали заявки от агенцията и основната ни продукция е предназначена за износ. Днес (б.р. - вчера) договорихме заявка с МЗ на Молдова, която ще бъде изпълнена до края на месеца. Ако от българската агенция поръчат противоградни ракети сега, до края на юни сме готови да им доставим 1000 ракети, а до 15 юли - още 500.

Още новини