Начало Новини Актуално Протестното шествие на лекарите не се отменя

Протестното шествие на лекарите не се отменя

Актуално

Протестното шествие, което сме обявили за 11 октомври т.г. в Стара Загора, не само няма да се отмени, но и ще бъде подкрепено от болниците в Казанлък, Раднево и Гълъбово. Това решихме на заседание Областният съвет на РК на БЛС днес (б.р. - вчера). Ние сме солидарни с решенията на 50-ия Извънреден събор на БЛС на 17 септември и ще дефилираме по определения маршрут, който сме изпратили за разрешение до кмета проф. Танчев и до медиите, съобщи председателят на РК на БЛС д-р Светослав Стоименов.

Д-р Стоименов отново потвърди намеренията на инициаторите за шествието да е мирен протест срещу незаконното орязване на дължимите суми от Касата към болниците. "Нашата единствена цел е да засилим обществения натиск върху финансиращите органи за редовното превеждане на дължимото по клинични пътеки", допълни д-р Стоименов. Той изрази опасения обаче от мълчанието на кмета на града, който трябва да разреши преминаването на шествието.
Според молбата на РК на БЛС шествието ще започне на 11 октомври, понеделник, от 13.30 часа от централния вход на МБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" и ще премине през ул. "Ген. Столетов" до кръстовището с бул. "Руски" при АГ клиниката, откъдето ще се присъединят работещи там. Протестиращите ще продължат по бул. "Цар Симеон Велики" до сградата на РЗОК на ул. "Цар Иван Шишман".
"Дори и да не ни разрешат по предложения маршрут, имаме резервен вариант", потвърди шефът на РК на БЛС.
Междувременно вчера на срещата на премиера Борисов с Националния съвет на БЛС са се договорили до 3 януари догодина да се преведат 190 милиона лева на болниците, които да покрият задълженията си. Бюджетът на НЗОК за 2011 щял да бъде 2.6 млрд. лева. Премиерът обещал, че ще се промени и управлението на НЗОК, в което ще участват повече лекари, пациенти и синдикати. Директорът на Касата ще продължи да се назначава от парламента. Бойко Борисов е изразил категорична позиция, че парите за здраве ще се харчат единствено и само за здраве. Според него от години с резерва на Касата са се плащали пенсии - практика, въведена от тройната коалиция. На срещата присъствал и бъдещият министър на здравеопазването д-р Стефан Костадинов.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини