Начало Новини Актуално Протести в здравеопазването започват от ноември

Протести в здравеопазването започват от ноември

Актуално
термометър - протести на лекари

Лекарите започват щафетни протестни действия от 1 ноември. Това съобщи Евгени Душков, конфедерален секретар на КТ Подкрепа след съвместно заседание на националните стачни комитети на двата синдиката с участието на Българския лекарски съюз. В други сектори на икономиката се запазва стачна готовност, заявиха от синдикатите.

Протестите на лекарите са предизвикани от неадекватните и непоследователните действия на управляващите по отношение на финансирането и реформата в системата на здравеопазването, заяви Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз, цитиран от Investor.bg.
Исканията на лекарите са: да се осигури адекватно финансиране в системата, до един месец да се заплатят сумите, които Министерството на здравеопазването дължи за медицинските дейности в болниците и да се потърси отговорност от представители на министерството в Надзорния съвет на НЗОК за неизплащането на дължимите суми.
Ако не се отговори на исканията, лекарите ще преминат към ефективни стачни действия, заявиха участниците в срещата. Това означава, че ще работи само спешната медицинска помощ.

Още новини