Начало Новини Актуално Протести и обсъждания днес за регионалното депо за отпадъци

Протести и обсъждания днес за регионалното депо за отпадъци

Актуално

За днес от 13 часа е насрочена поредната среща между представителите на Регионалното сдружение на общините и датския консултант по изграждането на бъдещото депо за битови отпадъци край Стара Загора.

Дискусиите около усвояването на безвъзмездните 52 милиона лева, отпуснати от ЕС, продължават вече доста време, а подводните камъни около регионалното съоръжение продължават да стърчат. Преди два месеца датският консултант пресметна допълнително 40 милиона лева за закритото компостиране на отпадъците и за останалите съоръжения от депото, а в началото на март, след категоричното несъгласие на Регионалното сдружение на общините, се вмести в отпусканите 52 милиона. За сметка на това обаче бяха орязани двете претоварни станции в Гълъбово и Гурково. Вчера следобед се очакваше справката за социалната поносимост, свързана с транспорта, обработката и депонирането на тон битова смет за всяка от общините в Старозагорска област плюс община Твърдица. Днес данните ще бъдат обсъдени и вероятно ще се отстранят и последните проблеми преди изготвянето на работния проект. След това окончателният вариант ще бъде предоставен на специализирана фирма, която ще изготви доклада за въздействието върху околната среда. Според зам.-кметът на община Стара Загора Белчо Белчев, докладът ще бъде готов след две - три седмици, пише вестник Старозагорски новини.
Един час преди започване на срещата пред сградата на Общината е насрочен мълчалив протест на жителите и притежателите на имоти в Ракитница. Хората не искат регионалното съоръжение да се изгражда в землището на тяхното село, а основният им мотив е неспазеното хигиенно-санитарно разстояние до депото. На събрание преди няколко дни от Инициативния комитет съобщиха, че ще отстояват до край правата си, че на задължителното обществено обсъждане ще се обявят против доклада за въздействие на околната среда и ще водят съдебни битки и в България, и в Страсбург, ако се наложи. Изграждането на съоръжението пък не можело да започне преди магистратите да си кажат окончателната дума, което на практика означава загубата на въпросните 26 милиона евро. Това обаче не бил техен проблем, а на държавните институции, които дори не благоволили да отговорят на писмата им.
Според Белчев, хигиенно-санитарното отстояние до съоръжението за закрито компостиране е 1.2 км и то е спазено. Данните за разстоянието пък били взети от официалните държавни регистри. На въпрос на "Старозагорски новини" дали представители на протестиращите ще бъдат поканени на срещата с датския консултант и дали ще бъдат допуснати журналисти, Белчев отговори, че решението е на членовете на Регионалното сдружение на общините, председателствано от кмета Светлин Танчев.

Още новини