Начало Новини Актуално Протести, ако не бъде почистена река Соколица

Протести, ако не бъде почистена река Соколица

Актуално

Огромни купчини пепелина, на места достигащи до два метра, затлачват преминаващата през село Обручище река Соколица. На места водата имаше жълтеникави оттенъци. На тази гледка се натъкна репортерската ни проверка вчера.

"Шест пъти съм наводняван. Тази година водата заля селскостопанските сгради и мазетата ми два пъти. Никой не идва, за да види какви са нанесените щети, а да не говорим за обезщетение - такова просто няма. Всеки път, щом завали дъжд, аз и семейството ми не можем да заспим от притеснение. Вдигнал съм цялата си покъщнина на високо, а на места дори мазилката на къщата ми вече е започнала да се руши. Мисля, че е крайно време да се предприеме нещо и да се почисти реката", бяха думите на един от потърпевшите, пише вестник Старозагорски новини.
Огромно бе и недоволството на други засегнати от водните нашествия. Те не скриха разочарованието си от бездействието на институциите, а един от тях дори разказа как преди година е ловял каракуди в мазето си. Хората споделиха, че преди не са имали такива проблеми, защото реката се е почиствала периодично. Днес обаче това не е така. Купчините пепелина, тръстиките и падналите клони са задръстили речното корито до такава степен, че при един по-обилен дъжд водата просто прииждала.
Потърсихме за коментар областния управител на Стара Загора Йордан Николов. Пред "Старозагорски новини" той каза: "Направил съм и невъзможното. Поех ангажимента да бъда посредник при изготвянето на проекта за почистването на реката. Предал съм го в Община Гълъбово, а ТЕЦ "Енел Марица Изток 3" ще финансират 1/3 от проекта."
По информация на кмета на село Обручище Илия Марков, на 20 април т.г. е насрочено събрание на местния инициативен комитет. Тогава ще стане ясно дали ще има протест. Той информира, че се разпращат предупредителни писма до всички институции. Ако не се намерят пари и не се започне разчистването на Соколица, инициативният комитет щял да поиска разрешение за протести и след това ще се затвори движението преди входа на селото.

Още новини