Начало Новини Актуално Протестът в защита на Oперата в Стара Загора се разраства

Протестът в защита на Oперата в Стара Загора се разраства

Актуално

В петък пред сградата на Общината се проведе втори протест на трупата на Държавна опера - Стара Загора, и граждани на областния център срещу направения избор за директор. Борис Борисов, председател на Дружеството на Съюза на българските музикални и танцови дейци, представи изпратеното предния ден протестно писмо, адресирано до министъра на културата, кмета на Община Стара Загора и областния управител.

Желанието на всички е за следващите три години "да не се спуска от горе парашутист", а да се назначи личност с доказани мениджмънтски качества, която да се справи с кризата и с големите възможности, които се предоставят с готовата вече оперна сграда. Присъстващите категорично застанаха зад кандидатурата на солиста на операта Александър Марулев, който имаше преди години два успешни мандата като директор на най-големия културен институт в областта, пише вестник Старозагорски новини.
Своята подкрепа към каузата изяви музикологът Андрей Андреев, класиран в конкурса на трето място след г-н Марулев. Той аргументирано се противопостави на пагубната кадрова политика на Министерството на културата и призова старозагорци да отстояват правата си.
Своя тревожен протест изразиха почетният гражданин на Стара Загора Крум Георгиев, оперната солистка Мария Клинчева, хористката Магдалена Начева и др.
От името на организационния комитет Мария Иванова каза, че творците от Държавна опера - Стара Загора, няма да се предадат и ще отстояват правото си на български граждани и творци.
По-късно беше разпространено Открито писмо до министър Вежди Рашидов и Обръщение за съпричастност от страна на другите музикални театри в страната и на гражданството, които поместваме без съкращения.
В социалната мрежа FACEBOOK има създадена група "Да спасим Държавна опера - Стара Загора", към която са се присъединили 946 членове.

Още новини