Начало Новини Актуално Протестът в Стара Загора - без ексцесии

Протестът в Стара Загора - без ексцесии

Актуално

Мирно и без проблеми премина на 26 септември вечерта протестът в Стара Загора, иницииран от група в социалната мрежа Фейсбук във връзка със случилото се в Катуница. Около 350 младежи, основно фенове на ПФК "Берое" и ученици, се събраха към 18.30 часа пред сградата на Общината.

Тъй като за демонстрацията не е било поискано разрешение от общинската администрация, на площада имаше масирано полицейско присъствие, пише вестник Старозагорски новини.
Униформените служители проверяваха личните карти на най-младите ентусиасти и призоваваха към спазване на обществения ред. Група младежи в рокерски одежди надигаха бутилки с твърд алкохол, но за щастие това не доведе до буйни изяви. Като цяло "зелено-белите" фенове също се държаха цивилизовано и митингът започна като мълчаливо присъствие на централния площад.
С цел избягването на ексцесии, около 19 часа зам.-кметът на Община Стара Загора Белчо Белчев разреши на протестиращите да направят шествие по главната улица на града "Цар Симеон Велики" до парк "Княз Александър Стамболийски".
Част от участниците носеха тениски с българския трикольор, с лика на дякона Васил Левски и такива с изписани патриотични послания. Те скандираха "Нека покажем, че сме съпричастни към случващото се в държавата ни!" и настояваха "Да бъде приет закон, който да не позволява циганите да имат повече от едно дете!". Щом стигна до Паметника на загиналите във войните старозагорци в парк "Александър Стамболийски", множеството почете смъртта на двамата младежи от Катуница с минута мълчание. След това агитката се разпръсна, уговаряйки се, че на следващата вечер (27 септември) ще се събере отново на площада пред Общината. Но този път с по-добра организация и спазен уведомителен режим...
Вчера стана известно, че в Община Стара Загора е депозирано заявление за протеста на 27 септември от Тихомир Томов, кандидат за кмет на "Нова сила".
"Подадох заявлението като частно лице, а не като представител на политическа партия. Ще направя кратко изявление без да намесвам политици и избори", заяви в аванс за медията ни Томов.

Още новини